Moj profil

Šarena torta

178

ovo tortu sam jako volela dok sam bila mladja, i danas mi se mnogo dopada, ali spada u jace torte...iako sam malko izmenila recept ne bi li napravila laksu tortu, verujem da ce i najvecim sladokuscima jedno parce biti sasvim dovoljno :)

ovo tortu sam jako volela dok sam bila mladja, i danas mi se mnogo dopada, ali spada u jace torte...iako sam malko izmenila recept ne bi li napravila laksu tortu, verujem da ce i najvecim sladokuscima jedno parce biti sasvim dovoljno :)

Sastojci

Kora
na vrh soli
150 g secera
160 g oraha
1 kasika brasna
Tamni fil
1/2 litre mleka
100 g secera
150 g oraha
100 g putera
Zuti fil
135 g secera
120 g putera
Ostalo
3 kesice slaga
mleko (prema uputstvu sa kesice)

Priprema

1.

U belanca dodati soli na vrh noza i mutiti mikserom. Tek kad dobijete cvrst sneg dodajte polako secer i mutite dok masa ne bude ujednacena i cvrsta. Zicom umesati orahe i brasno i izliti u namascen i podmazan kalup za torte precnika cca 24 cm. Peci na 180 stepeni oko 35 minuta. Probati cackalicom da li je gotovo. Kad se ohladi podeliti koru na dva dela.

2.

Tamni fil: staviti mleko na vatru, dodati secer i cokoladu za kuvanje, kad se cokolada istopi, dodati orahe. Ovaj fil se dosta kuva - oko 1 sat, povremeno promesati. Gotovo je kad je mleko skroz isparilo i fil postao gust, da se ne sliva sa tanjirica i da se vidi dobar trag kad prodjemo varjacom po serpi. Kada se ohladi dodati umuceni puter i sve zajedno umutiti mikserom.

3.

Zuti fil: dobro umutiti zumanca sa secerom. Kuvati na pari dok ne bude gusto (da se vidi dobar trag kad povucemo varjacom) ili da se ne sliva kad sipamo na mali tanjiric. Kada se ohladi dodati umuceni puter i sve zajedno dobro umutiti mikserom.

4.

Filovanje: kora-tamni fil-kora-tamni fil i na kraju zuti fil. Zuti fil cete lakse namazati preko tamnog ako tortu prethodno malo ohladite dok se tamni fil malo ne stegne, onda mazanje fila na fil lakse ide. Celu tortu premazati slagom i dobro ohladiti.

5.

Prijatno!

Posluživanje

Originalni recept za ovu tortu umesto slaga ima belanca koja se sa puno secera mute i kuvaju na pari. Kore su sa celim jajima. Torta je daleko manje slatka i laksa ako se odozgo stavlja slag, mada i dalje, po meni, spada u jace torte.

Ovo sto se vidi u zumancima je peh koji mi se desio jer sam prvo napravila koru, onda smo rucali, a posle toga sam pravila ostatak torte. U medjuvremenu, iako sam zumanca pokrila, ipak mi se na njima uhvatila korica...kakav amater :)

  • Torte(13)
  • Kolaciii(1)
  • Danin-rodjkas(1)
  • Slava(1)
  • Print(1)
  • Najtorte(1)
  • Torta-sarena(1)
  • Rodjendanska-torta-san(1)
  • Torta-nale(1)

69

Hvala Marea, bas mi je drago da vam se dopala 🙂

danas je pravila dragom za rođendan i odlična je, a dok se kuhala krema ja sam očistila cijeli stan 🙂

hvala Suada, pozdrav i tebi 🙂