Moj profil

Klepe

60 minuta
711

Divna sjecanja me vezu za ovaj recept i iako ih ima vec nekoliko na coolinarici, na Vas zahtjev pisem i svoj.

Divna sjecanja me vezu za ovaj recept i iako ih ima vec nekoliko na coolinarici, na Vas zahtjev pisem i svoj.

Sastojci

za
TIJESTO
250g mekog brasna
3 kasike ulja
80-90 ml vode
1 kasicica soli
FIL
1 cehne bijelog luka
2 kasike kipuce vode
1 kasicica bibera
so, vegeta
i jos...
2 cehna bijelog luka
150-200g milerama
persun, so

Priprema

1.

Brasno prosijati,posoliti i u sredini napraviti udubljenje, u njega staviti jaje i zumance (bjelance sacuvati!), dodati ulje i sa vodom zamijesiti dosta cvrsto tijesto. Mora vam biti dosta tvrdje nego kad radite obicnu jufku za pite i ne smije se lijepiti za ruke.

Tijesto dobro izraditi rukama, mijesiti nekih 3-4 minute da se sve lijepo izjednaci i ne bude vise "prosarano" zutilom jajeta, nego jednolicne boje (zabolice vas malo ruke ali isplati se :) ).Ovo mozete raditi i u Kitchen Aid-u, ja ga imam, ali iz navike uvijek radim rukom :)

Tijesto formirati u kuglu, u ruku nakapati malo ulja i preci njome preko kugle, te ju zamotati u prozirnu foliju, prekriti krpom i ostaviti sat vremena da odstoji.

2.

Za to vrijeme pripremiti fil. Oba luka usitniti sto sitnije i pomijesati sa mesom. Ja inace meso jos jednom sameljem, tako mi bude ljepse, ali nije obavezno. Mesu dodati luk, kipucu vodu (daje mesu mekocu i socnost), ulje i zacine. Ostaviti sa strane da odstoji.

3.

Tijesto kad je odstojalo razvuci oklagijom na debljinu od 3-4 mm, ne skroz tanko kao kad radite kore za pitu.Pazite da razvlacite ravnomjerno, tako da vam jufka svuda bude priblizno jednako debela. To nije tesko, jer je tijesto tvrdje.

Jufku ostaviti 10-ak minuta da se prosusi.

4.

Ostrim nozem rezati kvadrate velicine ca 5x5 cm (vi mozete velicinu regulisati po zelji), svaki premazati bjelancem i u svaki stavljati po malo mesa. Gledajte da vam mesa ne bude ni previse da ne mozete preklopiti, a ni premalo da vam klepe budu "suplje" :) . Stavite toliko da vam ostane tek toliko mjesta da spojite krajeve. Kad ste poredali po svakom kvadraticu meso, preklopiti suprotne uglove i ivice krajeve dobro pritisnuti prstima da se slijepe.

5.

U vecu posudu staviti 2 l vode da prokljuca. U vodu dodati kasiku ulja i pola kasike soli.

Klepe spustati u kljucalu vodu i kuhati dok ne isplivaju na povrsinu (nekih 3-4 minute). Vaditi ih supljom kasikom iz vode i redati u vartostalnu posudu ili tepsiju. Ne kuhati sve klepe odjednom, vec u par puta, da se mogu lijepo skuhati.

6.

Jednu manju posudu staviti na vatru,u nju staviti kasiku crvene paprike i 50g maslaca. Ostaviti na vatri dok ne pocne cvrcati. Skinuti i time pomastiti kllepe.

Posebno uzeti bijeli luk i protisnuti ga u mileram, posoliti i dodati malo persuna. Ovim preliti klepe prije sluzenja.

Po zelji, ovako prelivene klepe mozete jos i zapeci par minuta u zagrijanoj pecnici.Posuti sa jos malo crvene paprike i sluziti.

7.

Priprema, kolaz

Ovo je mjera za 2-3 osobe, za vecu porodicu uduplajte sastojke :)

Posluživanje

Uz klepe posluzite jos i domaci kajmak i poslusajte ovu pjesmu :)

Svakako pogledajte jos i armin recept za klepe koji je jako slican ovome mome.

  • Klepe(10)
  • Tjestenina...(7)
  • Mljeveno meso(3)
  • Testo(2)
  • Mljeveno(2)
  • Testenina(2)
  • Pasta-sveza(1)
  • Klepe-meri(1)
  • Sllano(1)

116

Zdravo

Na koliko stepeni ih zapečeš u rerni.

Mmmm,  današnji ručak 🙂 predobre su... 😁

Večeras na iftarskom meniju klepe po ovom receptu, samo sto sam polila sa 2dcl vrhnja za kuhanje koje sam pomijesala sa 200 grama milerama, a preko toga "pocvrkala" paprikom i otopljenim puterom, pa u rernu. Za okus ćemo sačekati vrijeme iftara.