Moj profil

Govedska juha

360 minuta
3

Kad god jedem u restoranu govedsku juhu, po mojem mišljenju, ona nikada nije dovoljno kuhana: meso je žilavo, a juha nedovoljno gusta.

Kad god jedem u restoranu govedsku juhu, po mojem mišljenju, ona nikada nije dovoljno kuhana: meso je žilavo, a juha nedovoljno gusta.

Sastojci

za
1kg rebara
1 kost s moždinom
250gr goveđeg repa
1 teleća noga
1 kost iznad buta
1 česno češnjaka
5 kozjaka
svežnjić začinskih trava
2 grincajga
3 mlada poriluka
8 okruglih repica

Priprema

1.

Juhu počnem kuhati dan ranije ako je namjeravam ponuditi za sutrašnji ručak; prvi dan je kuham i sat i 30 minuta do 2 sata, a pripravljam je ovako: nabavim I kilogram ravnih rebara pro­šaranih masnoćom — meso mora biti ružičasto a masnoća bijela; k tome dodam kost s moždinom koju umotam u gazu, zatim 250 g goveđeg repa (srednji dio), a često i malu teleću nogu (od koje će juha biti gušća, a meso je vrlo ukusno s octenim umakom) i najzad kost iznad buta koju mi mesar daruje i razreže. Svo meso stavim u lonac, dodam krupne soli,

3   veće glavice luka unakrsno zarezane, a u jednu umetnem klinčić, veće česno češnjaka, 5 kozjaka, svežnjić začinskih trava sastavljen od majčine dušice, lovorova lista, 3 grančice peršina. Nalijem 3 litre vode i stavim da se kuha. Kada zakipi (pjenu nikada ne skidam), podesim vatru da lagano kipi sat i pol do dva sata. Tada maknem lonac s vatre, stavim ga na hladno mjesto napola poklopljen (poklopac nagnem iznad otvora) i tako ostavim do sutra.

2.

Drugi dan stavim juhu da zakipi i dodam: 3 poriluka zajedno svezana s grančicom celera (stabljiku i lišće), 8 mrkvica srednje veličine, svježih i sočnih, podijeljenih ukoso po sredini, 8 okruglih repica prerezanih napola i (ako podnosite) sredinu glavice bijelog svježeg zelja, svezanu. Zatim poklo­pim lonac i kuham juhu na umjerenoj vatri 4 sata.

Kada je juha skuhana, kušam je i priredim jelo da mogu poslužiti.

3.

Govedu juhu ne morate pripravljati uvijek od rebara, možete je zgo­toviti i od drugih komada, primjerice od goveđeg repa (srednji dio) što je izvrsno, ili od mišića kruškolikog oblika koji se nalazi uz koljenicu; mišić je potrebno dugo kuhati, ali je vrlo ukusan pa se trud isplati. Valja zapravo odabrati takav komad koji možete iskoristiti drugi dan za vrlo ukusan složenac ili salatu od kuhane govedine s tvrdo kuhanim jajima, ili za kakav nadjev. Stavljajući više mesa, valja podesiti i količinu vode. Juha se može sačuvati dva ili čak i tri dana, ako je dobro održavate; ne treba je nikada pokriti, držite je na hladnom mjestu, ali se pobrinite da je svaki dan na jakoj vatri naglo prokuhate.

4.

(U govedsku juhu možete staviti jedan ili dva neoguljena paradajza, pod uvjetom da ćete juhu jesti isti dan inače ne, jer se juha sa paradajzom ne može dulje sačuvati.

Posluživanje

Kada ponudite juhu, ona uvijek mora biti vrlo topla. Ako je pro­cijedite kroz metalnu cjediljku obložite cjediljku gazom koju ste dobro namočili i ocijedili pa će se sva masnoća zadržati na gazi; juha će biti nemasna kao da ste je ohladili pa s površine skinuli masnoću; na taj način moći ćete jesti juhu a da vam masnoća ne pliva pred očima.

Rebra postavljena na dasku sama se odvoje od mesa, ostaje samo da izrežem meso na tanke ploške vrlo oštrim nožem, zatim povadim kosti iz repa, a meso složim oko ploški od rebara. Potom rasporedim povrće koje ću ponuditi uz meso na drugi pladanj (povrće mora biti vrlo toplo, dok režete meso ostavite ga u juhi). Teleća noga se služi posebno s octenim umakom nakon što joj povadite kosti.

Uz govedsku juhu uvijek ponudim i celer razrezan uzdužno na tanke komade i složim ga kao kiticu u jednu širu čašu s remulad uma­kom pripravljenim s kozjakom i gorćicom, zatim naribanu mrkvicu za­činim s uljem i limunom te ponudim u maloj zdjelici za predjelo, a u drugu zdjelicu stavim glavicu zelja narezanu kao duhan i začinim s uljem i octom; najzad priredim soljenku s krupnom soli i krastavce.

  • Govedina(1)
  • Govedsko-meso(1)
  • Juha-bistra(1)

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o receptu i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)