Moj profil

Filovana pogaca

90 minuta
62

Ovu pogacu sam prije pravila praznu. Ali kako sam je nafilovala po ideji iz jednog casopisa postala je hit, trazena je u nasoj obitelji.

Ovu pogacu sam prije pravila praznu. Ali kako sam je nafilovala po ideji iz jednog casopisa postala je hit, trazena je u nasoj obitelji.

Sastojci

za
500g-600g brasna
125ml vode
125ml mlijeka
20g kvasca
4 kasicice secera
1 kasicica soli
150g sunke
150g tvrdog kravljeg sira
150g slanine
50g margarina za mazanje
malo maka i susama

Priprema

1.

U vecu solju sipati mlako mlijeko, dodati 1 kasicicu secera, smrviti kvasac. Promjesati sastojke kasicicom i ostaviti da nadodje. 

2.

U sud za mjesenje sipati brasno, dodati so, secer, ulje, nadosao kvasac i mlaku vodu. Uradjeno tijesto podijeliti u 4 jufke i ostaviti da nadodju.

3.

Jednu po jenu razvuci oklagijom u krug.(Tri jufke ce se premazivati margarinom, a cetvrta ostaje nepremazana.) Prvu premazati margarinom i rasporediti sunku narezanu na kockice (ili na listove) .

4.

Preklopiti drugom jufkom, premazati je margarinom i posuti smrvljenim sirom.

5.

Preklopiti trecom razvucenom jufkom, premazati margarinom i posuti nasjeckanom slaninom. Preklopiti posljednjom jufkom i po potrebi jos malo razvuci rukom i oblikovati krug.

6.

Pogacu isjeci prema slici prvo po ivici kruga na 7 djelova. Dobijene trakice smotati u rolnice koje cemo redati po sredini pleha. A sredisnji dio kruga isjeci na trouglove koje cemo rolati tako da jedna strana bude prava.(vidi ostale slike)

7.

Pogaca se pece na 200 C  45-60min.Prekriti je odozgore da ne bi  zagorjela jer se malo duze pece. Pred sam kraj pecenja premazati je zumancem i posuti omiljenim sjemenkicama.

  • Pogača(3)
  • Pogače(2)
  • Dizano(1)
  • Pogaca-punjena(1)
  • Pogaca-sa-filom(1)
  • Peciva(1)

11

Predivna pogača i to baš može ručak da bude 😋

Jako fina pogaca! 😋

Bas lepooo,svidja mi se  ❤️

Ovako je ispalo drugima