Moj profil

Šarena slana torta

80 minuta
140

Sve ove šarene namirnice konzumiramo ponaosob, a ja sam ih spakovala u veliki, ukusan i zdrav paket, kome je teško odoleti.

Sve ove šarene namirnice konzumiramo ponaosob, a ja sam ih spakovala u veliki, ukusan i zdrav paket, kome je teško odoleti.

Sastojci

za
Kora:
5 kom jaja 5 kom
5 kasika brasna
1.kasicica soli
1. kesica praska za pecivo
oko 400 gr obarenog spanaca
Nadev:
300 gr praske sunke
200 gr parizera
4 kom sargarepe
5 kom kuvanih jaja
6 dl kisele pavlake
5 kom kiselih krastavcica
200 gr kackavalja
po zelji kecapa
1. kesica origana
5-6 zrna bibera u zrnu
1. kasicica soli
1. kasicica suvog biljnog zacina
1 kom lovorovog lista

Priprema

1.

Oprati i obariti 1 kg spanaca, ocediti ga i sitno iseckati, pa masu podeliti na dva dela.

2.

Ociscenu sargarepu skuvati u vodi, u kojoj su dodati zacini: biber u zrnu, so, suvi biljni zacin i lovorov list. Izvaditi iz vode i ostaviti da se ohladi, pa iseci na tanke kolutove, a jednu ostaviti za rendanje.

3.

Ispeci dve vece kore sa navedenim sastojcima (ja sam pekla u plehu velicine 33x33 cm, pa od obe odsekla po trecinu i od trecina formirala srednju koru, a gornja i donja su cele; ako je pleh manji, 35x25 cm, mogu se peci tri kore od po 3 ili 4 jajeta, sa srazmernim smanjenjem sastojaka). Za kore prvo umutiti belanca sa solju,pa uh dodati i pazljivo promesati u izmesanu masu sitno iseckanog obarenog spanaca, zumanaca, brasna i praska za pecivo. Masu izliti u podmazan i brasnom posut pleh i peci 20 minuta na 180`C, da se odvoje od zidova pleha.

4.

Filovati prvu celu koru: premazati kiselom pavlakom, poredjati jedan sloj praske sunke, pa kolutove kuvane sargarepe, narendati 2 kuvana jajeta ili iseci na tanke kolutove- bolje je narendati, da se sjedine namazi, zatim narendati dva kisela krastavcica, trecinu parizera, kecap nacediti u nekoliko redova na pravilnim razmacima celom duzinom kore i posuti origanom, pa narendati trecinu kackavalja.

5.

Drugu koru formirati od odsecenih trecina. Okrenuti ih pre stavljanja na nadev i namazati sa donje strane kiselom pavlakom, da se ne bi pri secenju odvajale, pa ih onda staviti na nadev. Premazati ih i odozgo kiselom pavlakom, pa ponoviti postupak  slaganja namirnica.

6.

Trecu koru prvo namazati odozdo kiselom pavlakom, staviti na nadev, premazati i odozgo pavlakom i  po gornjoj povrsini napraviti sare od kecapa po zelji. Preko toga narendati , sada na sitnu stranu rendeta, radi paperjastog izgleda narendanih namirnica, sargarepu, jedan kiseli krastavcic, trecinu parizera, jedno kuvano jaje i kackavalj, pa posuti origanom.

Posluživanje

Ostaviti da odstoji, da kore upiju nadev, pa sutradan sluziti, sekuci ostrim nozem na kocke ili snite.

  • Slana torta(5)
  • Predjelo(3)
  • Torta-slana(3)
  • Party(2)
  • Predjela(2)
  • Torti-soleni(1)
  • Slano predjelo(1)
  • Slano(1)
  • Torta-solena(1)

30

Kakve divne reči... Hvala, draga moja.

Odlično izgleda, volim kore od spanaća. Kao što kaže Mirnikolic - pedantno urađena, svaka čast!🙂

Ima li veceg zadovoljstva, nego dobiti ovakav komentar... Toliko sam iznenadjena i zatecena, da ostajem bez ijedne druge reci, sem VELIKO HVALA...