Moj profil

Torta sa makom

12

Fina socna torta sa makom u zrnu. Uputstvo za sareno prekrivanje torte (prema knjizi The book of patterned pastes).

Fina socna torta sa makom u zrnu. Uputstvo za sareno prekrivanje torte (prema knjizi The book of patterned pastes).

Sastojci

1 torta
beli fondant
fondant u bojama po zelji
marmelada od visanja
ukras po zelji

Priprema

1.

Recept za tortu ima ovde , jedina razlika je sto sam koristila umesto suvih visanja dobro ocedjene visnje iz kompota. Gotovu tortu ohladiti, preseci na pola i namazati marmeladom, i okolo takodje namazati marmeladom pa presvuci marcipanom. Kada se torta presvlaci u dva sloja, prvo marcipan pa onda fondant, bude urednija sa manje napora.

Fondant u zeljenim bojama (2, 3 ili 4 boje) razvaljati u debeli pravouganik, pa malo cetkicom naneti vrlo malo vode na vrh ako treba (zavisi koliko je lepljiv fondant sa kojim radite), staviti preko pravougaonik druge boje i tako dok ne poredjate sve pravougaonike. Dobro pritisnuti i ostaviti da malo odstoji da se fino zalepi. Zatim nozem seci tanke trake od bloka naslaganih pravougaonika. Svaku traku seci poprecno da se dobije trakica od kvadratica raznih boja, zatim dve trakice slepiti jednu za drugu tako da kvadratici budu pomereni za jedan. I tako slagati dok ne dobijete traku sa pomerenim kvadraticima, pa je uz pomoc malo vode ili votke (sa votkom se brze susi, alkohol brze isparava) zalepite na malo deblje razvaljani fondant. Ponovite postupak dok ne pokrijete celu potrebnu povrsinu, i zatim presvucite tortu, poravnajte, na rubovima gde se pattern malo razdvojio ga ponovo spojite, i ukrasite donji rub po zelji. Na krsaju na vrh torte stavite ukras po zelji, uputstvo za gumpaste hortenziju ima ovde.

Isti postupak se moze primeniti za presvlacenje drugih oblika, npr. sarlote.

  • Alek(1)
  • Mak(1)

3

Hvala, Alek, sad mi je jasno: debljina bloka je shirina kockica, mislila sam da je obrnuto, svakako cu pokushati pa ako uspe.....sve najbolje Vam zelim.....

Kad se razvaljani delovi poslazu jedan na drugi i zalepe, presek tog bloka sa poslaganim delovima je traka sa prugama razlicitih boja. Znaci seku se tanke kriske od bloka kao kad se sece vekna hleba na kriske (samo vrlo, vrlo tanko), i onda se svaka od tih kriski (prvo se odseku rubovi da se sve poravna) sece na trakice i onda se trakice slazu medjusobno pomerene kao na slici u postupku. Nadam se da je sada jasnije.

Poshtovana Alek, molim Vas za josh malo objashnjenja za obradu fondana, zelela bih da ovako ukrasim rodjendansku tortu moje snahe. Nije mi jasno ono o lepljenju slojeva fondana, ako ih stavim jedan na drugi, kako cu ih rastvoriti u trakice nakon sto ih isecem? Budite dobri pa mi pojasnite postupak. Hvala u napred i svako dobro Vam zelim.

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)