Moj profil

GIZELA TORTA

50

Evo lepe torte od blanširanih badema... Posla ima malo više, ali je uživanje bezgranično... 

Evo lepe torte od blanširanih badema... Posla ima malo više, ali je uživanje bezgranično... 

Sastojci

Za kore:
15 jaja
Za fil:
240 gr šećera
1,5 dl vode
350 gr badema (blanširanog i oljuštenog)
300 gr putera
Za belu glazuru:
2-3 kašike vrele vode
1/2 kašičice ulja

Priprema

1.

Za ovu tortu neophodno je pripremiti bademe, najbolje dan - dva ranije (kod nas se teško nađu blanširani bademi). Ugrejati u šerpici 5 dl vode, do ključanja. Preliti bademe i ostaviti ih minut, dva. Ocediti od vode, i rukom im skidati ljusku. Ovo je vrlo jednostavno, badem prosto sam sklizne iz ljuske. Nakon toga, bademe ostaviti da se dobro osuše, najbolje preko noći, na par puta savijenoj kuhinjskoj krpi. Po potrebi, promeniti krpu par puta, jer bademi sutradan moraju da budu potpuno suvi, da bi fil bio savršen.

Ovde sam našla postupak sličan onom kako ja radim.

2.

Potpuno suve bademe sutradan samleti, i odmah odvojiti deo badema u jednu manju šolju, kojom ćemo ukrasiti tortu sa strane.

3.

Kore: Za ovu tortu korice se peku kao za Doboš tortu, zato je najbolje imati dva ista lima, jer će pečenje ići mnogo brže. Pripremiti 12 krugova od peki papira, prečnika 26 cm.

Najpre se napravi smesa za korice od 5 belanaca, 5 kašika šećera, polako se doda 5 žumanaca i 5 kašika brašna, pa se izliva (kutlačom, kao za palačinke) na krugove od papira i stavlja u rernu da se korica ispeče. Korice su vrlo brzo ispečene, za svega 6-7 minuta. ja sam pekla po dve istovremeno, u pećnici sa ventilatorom.  Od ove količine (5 jaja) dobiju se 4 korice. Savet: Testo od ovih sastojaka (smese od 5 jaja, šećera i brašna) ima masu od 360 - 400 grama, što znači da na svaki papir treba staviti 90 do 100 grama mase. 

4.

Ponoviti postupak sa narednih 5 jaja, pa i sa ostatkom od 5 jaja. Korica bi trebalo da bude 12.

Ovaj put sam, pri filovanju, imala nešto manje fila, pa mi je jedna korica preostala, i nafilovala sam 11.

5.

Fil: 240 gr šećera preliti sa 1,5 dl vode, i kuvati dok se ne pojave mehurići. Dodati mlevene bademe, dobro izmešati varjačom i skloniti sa vatre. U ovu masu dodati puter, isečen na tanke štapiće, i mešati brzo da se sve lepo ujednači. Fil je gotov, i kad se malo prohladi, filovati korice, i tortu sa strane, sve osim gornje korice (na gornju koru ide bela glazura).

6.

Tortu staviti u frižider, da prenoći, a belu glazuru staviti sutradan.

Bela glazura: 200 gr prah šećera umutiti sa 2-3 kašike vrele vode, dodati 1/2 kašičice ulja i par kapi limunovog soka. Brzo izliti na gornju koricu, pazeći da ne curi sa strane. Tortu sa strane ukrasiti onim mlevenim bademom, koji smo na početku izdvojili.

  • Torte(4)
  • Badem(2)
  • Torta(2)
  • Cake-is(1)
  • Starinska-torta(1)
  • Gizela-torta(1)
  • Torta-od-badema(1)
  • Najtorte(1)
  • Badem-san(1)

37

Draga @SnezanaBG, pravila sam ovu divnu tortu po vasem receptu i moram priznati da su svi bili oduševljeni. Uživala sam u procesu pravljenja. Budući da nisam imala dovoljno kreme za 12, već za 11 kora na svaku 3. namazala sam domaći pekmez od kajsija i bila je savršena i tako jer inače volimo kombinaciju badema i kajsija. Hvala vam na ovom divnom starinskom receptu. Praviću je sigurno još puno puta, a ove korice iakoristit ću i za neke druge kombinacije. Veeeliki pozdrav! Kako mi nije htjelo prihvatiti da fotografije postavim uz vaš recept, ne znam zašto, objavila sam ih u svojoj galeriji slika. 

Hvala puno, Tanja! Pohvale od tebe, majstora, mnogo mi znače! 👍

To moj prosvetarski duh piše naširokoooo... 👍

Volim ovako lijepo i detaljno napisane recepte.Odlična torta.👍