Moj profil

ljutenica

32

Recept po kome vec vise od deceniju pripremam ljutenicu a koji se razlikuje od objavljenih recepata. Sezona spremanja zimnice je pocela pa probajte, naravno ko voli ljuto!

Recept po kome vec vise od deceniju pripremam ljutenicu a koji se razlikuje od objavljenih recepata. Sezona spremanja zimnice je pocela pa probajte, naravno ko voli ljuto!

Sastojci

150gr secer
400gr ulje
1 konzervans
1kg mali feferoni

Priprema

1.

Paradajz ispeci u rerni.

Ja pecem po 5kg u jednom plehu i isto toliko u drugom, posto kuvam odozgo  na plinu u dve serpe. Kad je proces kuvanja pri kraju sve izjednacim u jednu i doteram ukus sto  se tice soli. Ispecen paradajz, tek toliko da popuca opna, oljusti i usitni onako prstima, posto ce se prilikom kuvanja jos usitniti.

Vodu koju je paradajz pustio u tepsiju pri pecenju baciti.

2.

Paradajz kuvati bez ikakvih dodataka dok ne uvrije pola kolicine od pocetne!

3.

Kada se ukuva dodati feferone, kojima treba skinuti peteljku.  Po receptu ide 1 do 1,5kg ovih malih feferona. Ja stavim 1kg posto mi nevolimo da je previse ljuto a i volimo onaj saft da preovladjuje. I nebrinite ako nije odmah ljuto zato sto tek malim  stajanjem dobija na ljutini!

4.

Odmah dodati i ostale sastojke pa opet sve zajedno prziti da se ukusi sjedine i feferoni omeksaju.

5.

Sipati vrelo u tegle, dobro zatvoriti i prekriti necim da se ljutenica postepeno ohladi.

6.

Meni ispadne 7 tegli, taman da nije ni previse retko ni previse gusto.

So sam izmerila ovoga puta imeni je trebalo 110gr. , sto naravno zavisi od toga koliko se ukuva ljutenica kao i od vaseg ukusa.

  • Zimnica(5)
  • Probala-mives(1)
  • Zimnicaa(1)
  • Isprobala-sam(1)
  • Zimnica-slana-ljutenica(1)
  • Paradajz(1)

6

Hvala ti 😉bas si me nasmejala...ja uvek prvi put radim po originalnom receptu pa sam ga tako i ovde predstavila...naravno da se kolicina feferona moze prilagoditi  po ukusu...😁👋

Uh, uh, uh, al se oljutismo!!! Napravih sinoć jednu turu, dobila sam  5,5 tegli. Stavila sam svega 1/2 kg feferona, ali što je ispalo ljuto...a kažete, tek kad odstoji dodatno se zaljuti 😧 ?! Ali, odlična je ljutenica 👍 !

Za mene samo ovo i jeste ljutenica, s tim sto ja stavim malo vise secera, pa bude bas pikantno, ne ukuvam je previse, ma odlicna, bolja ne moze biti !

Ovako je ispalo drugima