Moj profil

Banana kolač

134

Ovaj kolač je poznat kao "majmunski kolač", ali pošto se meni ne dopada taj naziv onda sam ga prekrstila u "Banana kolač" :-), ali bez obzira kako se zove toplo ga preporučujem jer je preukusan, ma fenomenalan :-))...

Ovaj kolač je poznat kao "majmunski kolač", ali pošto se meni ne dopada taj naziv onda sam ga prekrstila u "Banana kolač" :-), ali bez obzira kako se zove toplo ga preporučujem jer je preukusan, ma fenomenalan :-))...

Sastojci

Za koru: 5 jaja,
5 kašika šećera,
4 kašike brašna,
2 kašike kakaa,
pola praška za pecivo.
Za preliv kore je potrebno još 1,5dl mleka i 1 kašika šećera.
Za fil: 500ml mleka,
1 vanila puding,
3 kašike brašna,
8 punih kašika šećera i 1 vanilin šećer,
200gr margarina,
100gr čokolade za kuvanje,
3 veće banane.
I još: 300gr šlaga.

Priprema

1.

Odvojiti belanca od žumanaca, zatim dobro umutiti samo belanca sa šećerom, pa dodati žumanca i na kraju lagano umešati brašno pomešano sa kakaom i praškom za pecivo, sve lepo sjediniti. Sipati u pleh 20x30 koji ste obložili papirom za pećenje i peći u rerni zagrejanoj na 200C, peći oko 15 min na 200C ili malo duže na 180C. Pećenu koru izvaditi iz rerne, ostaviti je u plehu i kada se malo ohladi preliti je sa 1.5dl mlakog mleka koje ste prethodno prokuvali sa kašikom šećera ( ja sam tu dodala i jadnu kesicu vanilin šećera ).

2.

Fil: Staviti 3dl mleka sa 8 kašika šećera i vanilin šećerom da se kuva, a u preostalih 2dl hladnog mleka razmutiti puding i brašno, kada mleko provri sipati razmućen puding i mešati dok se ne ukuva, vrlo kratko. Skinuti sa vatre i ostaviti da se skroz ohladi.

3.

Umutiti 200gr margarina pa sjediniti sa ohladjenim pudingom, u taj fil dodati 50gr otopljene čokolade i lepo sjediniti. Ostaviti fil po strani i umutiti 300gr šlaga sa običnom ili mineralnom vodom, i zatim 4 pune kašike šlaga dodati u fil i umutiti. Banane očistiti i iseći na kockice i dodati u fil, ja to sjedinim kašikom, ne mikserom, da se banane ne bi zgnječile.

4.

Ohladjenu koru lagano preneti na tacnu ( mada je slobodno možete ostaviti i u plehu ) zatim na nju naneti sav fil i lepo ga razmazati i na kraju staviti preostali šlag. Kolač odozgo ukrasiti ostatkom čokolade ( 50gr, a može i sa manje ) koju ćete otopiti sa 1.5 kašikom ulja ili je samo narendajte.

5.

Kolač ostavite u frižider na par sati da se dobro ohladi i zatim se "bacite" na degustaciju :-)...

Prijatno...

  • Desert(1)
  • Banane(1)
  • Kolaci-banani(1)
  • Kolac-sa-bananama(1)
  • Banana-kolac(1)
  • Banane-u-kolacima(1)
  • Kolači(1)

28

Predobar kolač, moj omiljeni od banana 😁Hvala na receptu 👋 

koliko šlaga je potrebno? jeli se 300gr odnosi na vrečice slaga ili?

Hvala, necete se pokajati ako ga probate, bas je prefin 🙂

Hvala Draga Berlina, drago mi je da Vam se dopada ovaj kolacic 😁...