Moj profil

Burek na moj način

60 minuta
110

Znam da ovakvih recepata ima mnogo ,ali evo želim da podijelim i svoju verziju s vama. Prije nekog vremena sam stavila sliku jufke kako ja to radim pa je pobudila pažnju mnogih. Evo sad vam donosim recept u cijelosti.

Znam da ovakvih recepata ima mnogo ,ali evo želim da podijelim i svoju verziju s vama. Prije nekog vremena sam stavila sliku jufke kako ja to radim pa je pobudila pažnju mnogih. Evo sad vam donosim recept u cijelosti.

Sastojci

za
jufka
1,5kg brašna za pite i kolače,ja koristim Zlatni puder
1dl ulja i 1 kašičica sirćeta
po ukusu soli i par malih zrna suhog kvasca
zaljev
3dl vode
malo soli
malo ulja

Priprema

1.

Prosijati brašno u posudu,posoliti po ukusu,dodati 1dl ulja u  smjesu,malo sirćeta i sasvim malo,par zrna suhog kvasca. Dodavati pomalo toplu vodu i zamijesiti fino tijesto da se ne lijepi za ruke.

2.

Kada ste umijesili tijesto presječete ga na 4 približno jednaka dijela. A zatim svaki taj dio podijelite na 3 loptice,ukupno dobijete 12 loptica.

3.

Loptice podijelite u 4 grupe... Jednu tepsiju ili tacnu pouljite. Zatim uzmite lopticu i razvaljajte prečnika 15-20cm,stavite je na podmazan pleh,i tu jufkicu pouljite. Zatim razvaljajte sledeću lopticu iste veličine,stavite je na prvu lopticu i opet pouljite  i još jednom to uradite sa trećom lopticom i na kraju pouljite.  Tako uradite sa svim lopticama,znači slažite po tri jufkice jednu na drugu ...dobićete 4 jufkice.

Ostavite da odleže 30 minuta.

4.

Za to vrijeme napravite nadjev za burek. U zdjelu stavite meso,malo posolite,povegetite i pobiberite.Kad ste to uradili dodajte toplu vodu u meso i fino ga umijesite. Nadjev je spreman.

5.

Raširite stolnjak na sto ,pospite površinu sa malo brašna. Jufku uzmite u ruku i malo je rukama raširite da je lakše možete razvijati. Položite jufku na stolnjak .

6.

Zatim lagano povlačite krajeve jufke prema sebi,malo ruke podvucite i  ispod jufke . Tako uradite okolo više puta dok god ne dobijete lijepu tanku jufkicu.

7.

Krajeve jufke možete odrezati ako su vam predebeli. U principu ja to ne radim jer uspijem ih nekako izvući da mi budu fini tanki.

Rasporedite nadjev na koru i malo pouljite.

8.

kad ste stavili nadjev jedan kraj jufke prebacite malo preko nadjeva kao na slici ,započnite motanje.

9.

Dignite jedan kraj stolnjaka i jufka će se motati sama. Držite stolnjak dok se smota jedna polovina jufke. Tako isto sve ponovite i sa drugom polovinom Pita izgleda kao na slici.

10.

Jufku sjecite na mjeru prema tepsiji i složite je kao na slici .

11.

neki je motaju  i ukrug :)

12.

Pitu tj burek stavite u pećnicu i pecite oko pola sata na 180 do 200C . u jedan mali lončić stavite oko 3 dl vode,malo posolite i pouljite i stavite da prokuha. Kad je pita već pred kraj polijte je sa jednim dijelom te vode. Ostatak ćete utrošiti na ostala dva pleha. Vratite pitu u pećnicu  da se još dopeče i da voda ispari.  Kad je fino porumenila ,izvadite je iz pećnice ,prekrijte sa folijom i krpom,nek odstoji par minuta. Burek je spreman za degustaciju Prijatno !

13.

Od ove mjere se dobiju tri veća pleha pite.Na ovaj način se mogu spremati i ostale pite samo stavljate drugi nadjev.

14.

Na Coolki ima još dosta recepata za pitu kao npr Štrudla od Anke,zatim od Jafi Kisela banica itd

Posluživanje

Burek se služi obavezno s jogurtom,to je najbolja kombinacija!!!

  • Burek(5)
  • Pite(2)
  • Piti(1)
  • Anka-1955-isprobala(1)
  • Testenini(1)
  • Dobro(1)
  • B-u-r-e-k(1)
  • Probaj(1)

32

Bigina,ne znam zaista,možda je do toga što ga prvi put pravite...pokušajte opet ,svaki put će biti bolja. Pečenu pitu pokrijte folijom da malo otpusti,možda bude bolje. Izvinjavam se što tek posliej par mjeseci odgovaram na komentare,nisam baš ovdje redovna...sorry

RoMaZe...tako mi je drago da vam se sviđa moj receptić ,veliko,veliko hvala na isprobavanju 🙂

Izvrstan recept...kore savršene. Jednu tepsiju bureka sam čak ispekla i u krušnoj peći, i što da Vam kažem... ispalo je da sam mastershef. Neću više tražiti druge recepte za kore. Hvala

Napravila sam ih danas, pola doze. Mogu se pojesti, ali nisam uopste odusevljena. Prvi put ga pravim, i kore su mi se super razvlacile, i bila sam bas srecna. Sad sam ga ispekla, sve kao po receptu, i prelila vodom i uljem i solju, ali su mi kore tvrde. Ocekivala sam burek kao iz buregdzinica i pekara, a ovo nije ni nalik tome. U cemu je problem?

Ovako je ispalo drugima