Moj profil

Brioche hleb

116

Fin,mekan ,vazdušast i mnogo ukusan je opis ovog hleba koji prvi put pravim.Od ovakvog testa nikada nisam pravila hleb i zato sam mnogo prijatno iznenadjena.Sigurna sam da ce biti cesto na nasem stolu;))))

Fin,mekan ,vazdušast i mnogo ukusan je opis ovog hleba koji prvi put pravim.Od ovakvog testa nikada nisam pravila hleb i zato sam mnogo prijatno iznenadjena.Sigurna sam da ce biti cesto na nasem stolu;))))

Sastojci

60 g. brasna
120 ml. toplo mleko(ne vruce)
za testo:
4 jaja (da stoje na sobnoj temperaturi)
100 g. maslac(i on na sobnoj temperaturi)
400 g. brasno belo meko T-400 (i jos za premesivanje testa)

Priprema

1.

U duboki sud mesamo brasno i kvasac dodajmo po malo toplo mleko i sve zajedno mesamo drvenom varjacom dok smesa ne postane kao kaša.Pokrijmo sud sa celofanom i ostavimo tako da stoji 30 min.

2.

Na stranu jaja lako izmutimo i dodajmo smesi od brasna malo po malo i mesamo za sve vreme sa varjacom.

3.

Na stranu brasno prosejmo preko sita dodajmo secer i so i sve zajedno stavimo u jaja i dobro promesamo.Ostavimo tako da stoji 5 min.

4.

U smesi dodajemo malo po malo razmekšali maslas i sve vreme mesamo sa drvenom varjacom da se maslac dobro sjedini sa testom.

5.

Vako pripremljeno testo stavimo na dobro pobrašnjen sto i mesimo dobro testo 10 min.ako je potrebno dodajmo jos brasna ali ne puno testo treba da bude mekano.Mesimo dok testo ne stane glatko, elasticno i ne puno lepljivo.

6.

Od testo formiramo loptu i stavimo ga u podmazan sud sa maslac i odozgo premazemo sa maslac i stavimo najlonsku foliju i ostavimo ga dok ne udvostruci obem negde od 1h do 1h i 30 min.dok testo ne dodje do gornje ivice suda tad je gotovo.

7.

Gotovo testo izvadimo iz suda i samo malo premesimo na nabrasnjeni sto i formiramo pravougaonik.

8.

Zamotamo testo kao rolat i oformimo hleb.Stavimo ga u podmazani kalup za hleb,pokrijmo kuhinjskom krpom i ostavimo ga tako da naraste na toplo mesto jos 30-40 min.

9.

Pred pecenje premazemo razmucenim jajetom i stavimo da se pece u zagrejanoj pecnici na 180 C 40 min.

10.

Kad je gotov ostavimo ga tako u kalupu jos 5 min.da se hladi a onda stavimo na resetku da se sasvim ohladi.

Posluživanje

Recept prilagođen prema knjizi The Bread Baker's Apprentice

  • Kruh(4)
  • Pekac-slatko(2)
  • Hleb(2)
  • Leb(1)
  • Hljeb-slatast(1)
  • Kruh-sladak(1)
  • Hlijeb(1)
  • Kruh-slatki(1)
  • Pogace-hleb(1)

27

Mozes i tako dva manja ja mislim da je tako bolje nego jedan veliki.Za oblik nije mnogo vazno mozes u kakvoj hoces tepsii da ga peces.Da ukus mu je predivan bas kao kolac.Hvala ti puno🙂

Napravi ga ja, samo sto nemam odgovarajucu tepsiju pa sam u cetvrtastoj obicnoj ispekla dva manja hlebica 🙂

Inace...predivan je. Kao kolac.

Probaj ga moja Olja stvarno je odlican,i moji su bili prezadovoljni i pitaju me- kad ces da pravis opet onaj francuski hleb😁Pozravce za tebe❤️🙂

Ovako je ispalo drugima