Moj profil

Štanglice

251

sa orasma..recept je jako star  slavonski iz prošlog stoljeća..

sa orasma..recept je jako star  slavonski iz prošlog stoljeća..

Sastojci

10 žlica oraha mljevenih
5 žlica sitnih prezla za GLUTEN FRE bezglutenske prezle ili rižin griz
2 žlice šečera
1 jaje
G L A Z U R A
6 žlica šečera u prahu
par kapi octa ili limuna
mic soli (mrvica soli)
*II VERZIJA u dag*
25 dag oraha mljevenih
25 dag šečera kristal (samljevenogu mlincu)
3 žutanjka + bjelanjak
2 bjelanjka + za GLAZURU
25 dag šečera u prahu za snijeg na prutićima
malo soka od limuna i mrvicu soli

Priprema

1.

Obićno radim smjesu sa duplim sastojcima a nekada i  sastojci 3x  ako je za veće prigode...

Mješati  žumanjak sa šečerom, dodati sve ostale sastojke i bijelanjak istućeni u snijeg sa mrvicom soli i par kapi octa ili limunovog soka.  Rastanjiti je na plohi posutoj orasima mljevenima u pravokutnik  debljine cca 5 mm, a sirine po želji..  Obično to radim duplo i u crnom plehu iz pećnice. Štanglice  su dužine cca 5-6 cm cm  debljine 5-7mm širene  cca 1 cm a može koji mm i više..

Od belanaca i sečera  u prahu  i uz dodavanje par kapi octa ili  limunovog soka   mješamo mikserom  malo duže  cca10-tak minuta  tj. dok ne dobijemo gusti šaum ili t snjeg .Rastanjimo  šaum preko smjese pd  oraha  ili špricom  pa bude šaum valovito ukrašen ili špahtlicom poravnamo  i oštrim nožem ( iliskalpelom ) izrežemo štanglice. Poredati  štanglice  na masni  papir kojim ste prekrili pleh. Najbolje je koristiti pleh  onaj iz pećnice.

2.

Sušiti stanglice na 180°C oko par minuta, zatim smanjiti temperaturu na 100°C stepeni  cca 1 sat pa onda par sati na 50°C ( cca 5h) ili preko noći sušiti  u poluotvorenoj pećnici dok  šaum ne očvrsne. Ne sme  požutiti i popucati!

Ustvari ovisi i o pećnici, pa je bolje  možda i sušiti na 50°C kao i puslice..recept je jednostavan ali ima sa njim posla i treba ono najviše strpljenja  za ljepo izrezivanje.. 

Nekad ukrašavam sa špricom  za ukrašavanje sa onim nastavkom  čak je jednostavnije i lakše  nego rezati nožem..

3.

Ima sličan  recept na coolinarici  isto star ali u gramima od jafi štanglice....štanglice od Meme

4.

RECEPT MOŽE BITI GLUTEN FREE  ali onda prezle staviti bezglutenske  ili staviti žlicu oraha više ili rižinog griza .

Posluživanje

Recept je iz 80-tih od moje prijateljice Slavonke(tj. njene mame) Dubravke iz Slavonskog Broda..U Slavoniji a i u Lici i šire  su nezaobilazni svatovski kolači a kod nas za Božić i razne svetkovine..

  • Sitni kolači(10)
  • Stanglice(4)
  • Božić(3)
  • Kolači(3)
  • Orasi(2)
  • Glazura(1)
  • KOLAČI- SITNI(1)
  • Stanglice-bozic(1)
  • Rr(1)

69

Nešto ljepše od ovog recepta ne postoji, od kad znam za sebe mama ga je pravila za Božić, gotovo identične su mjere  kao i u Vašem receptu🙂. Pravila sam ga i ja par puta al mi njezini uvijek bolji..

meni propalo i ne razumijem kako nisam vidjela onaj nastavak teksta nakon zumanjka. Za idući put bit ću pametnija točnije preciznija. Nije problem na greškama se uči

#66renci1973 poslala sam vam jedva jedvice p.p. neki dan imam problem sa  (vidi status) u tijesto ne ide  samo žumanjak nego i bjelanjak  piše u sastojcima 1 jaje.. Žao mi je  ali  recept je isproban i kod drugih korisnica, a meni uvijek uspije.