Moj profil

Sacher torta

105 minuta
1.118

Ta starinska, možda i najpoznatija torta na svijetu, zaštićeni je suvenir austrijske prijestolnice, ali i pravo uživanje u harmoniji i jednostavnosti okusa.

Ta starinska, možda i najpoznatija torta na svijetu, zaštićeni je suvenir austrijske prijestolnice, ali i pravo uživanje u harmoniji i jednostavnosti okusa.

Sastojci

Za biskvit
145 g maslaca
prstohvat soli
Za premaz
Za glazuru

Priprema

1.

U višu posudu stavite šećer, vanilin šećer i omekšali maslac i električnom miješalicom pjenasto izmiješajte. Dodajte žumanjke i ponovo dobro izmiješajte.

2.

Čokoladu otopite na pari i lagano je ulijevajte u pripremljenu smjesu neprestano miješajući.

3.

Bjelanjke posolite i istucite u čvrsti snijeg, pa dodajte šećer u prahu i ponovo dobro istucite.

4.

Trećinu snijega kuhačom lagano umiješajte u pripremljenu smjesu, a u ostatak snijega lagano, ali temeljito umiješajte brašno pomiješano s praškom za pecivo, pa i njega lagano umiješajte u smjesu.

5.

Kalup za tortu promjera 22 cm premažite maslacem i ravnomjerno pospite brašnom. Ulijte pripremljenu smjesu, poravnajte je i pecite 45-50 minuta na 180 °C.

6.

Pečenu tortu pustite da se ohladi u kalupu, pa je prerežite vodoravno na dva dijela.

7.

Džem zagrijte na laganoj vatri dok se ne otopi. Polovicu džema prelijte po doljnjoj polovici torte, poklopite gornjim dijelom i premažite ostatkom džema. Tortu stavite u hladnjak na 30-ak minuta.

8.

Maslac rastopite na laganoj vatri, lagano miješajte dok ne zakipi, a kad postane proziran i počne se pjeniti maknite ga s vatre. Dodajte čokoladnu natrganu na komadiće i miješajte dok se čokolada u potpunosti ne otopi.

9.

Gotovu glazuru prelijte preko torte i ostavite da se čokolada malo stvrdne. Tortu stavite u hladnjak na 2-3 sata.

Posluživanje

Izrežite kriške torte, položite na tanjur, ukrasite šlagom i poslužite.

Savjet

Tortu izvadite iz hladnjaka 30 minuta prije posluživanja kako bi glazura malo omekšala i ne bi se trgala prilikom rezanja.

  • Torte(12)
  • Torta-sacher(9)
  • SACHER TORTA(5)
  • Torta(3)
  • Sacher(3)
  • Saher-torta(2)
  • Čokolada(2)
  • Torta-saher(2)
  • Brankai-probala(1)

49

Radila sam ju više puta...ovaj put sam malo prepekla biskvit😁

radila sam s mekim brašnom, rezala na tr dijela, u džem stavila malo ruma, a tortu premazala ganaš kremom od 2 dl vrhnja za šlag i 200 gr čokolade za kuhanje

crtala sam otopljenom čokoladom u vrhnju :)  .. odlična nam je bila 🙂

Po mom skromnom mišljenju, ne treba se slijepo držati recepata... Pogotovo onih starih...Tad vjerojatno nije postojao vanilin šećer, arome i drugi sastojci, i smatram da ljudi tad i nisu previše pažnje pridavali tortama i desertima, njima samo da je slatko i bilo je super. Original Sacher torta, kao i mnoge druge stare torte ima mane, kao što ste rekli presuha je...Zato je sami spasite i dotjerajte, kao da su oni tad znali šta joj fali. Ja namočim biskvit sokom od naranče i bude super. Ljubitelji starih recepata, nemojte se uvrijediti.😌

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)