Moj profil

Medena cimet pita

325

Još jedan starinski recept iz bakine požutjele bilježnice...

Još jedan starinski recept iz bakine požutjele bilježnice...

Sastojci

Za kore
1 čajna žličica sode bikarbone
1/2 čajne žličice cimeta
150 g šećera
3 jušne žlice meda od kestena (može i livadni)
30 g svinjske masti ili margarina
100 ml mlijeka
Za kremu
500 ml mlijeka
200 g šećera
1 vrećica vanili šećera
200 g maslaca
2 jušne žlice ruma
Glazura

Priprema

1.

U posudi pomiješajte brašno s cimetom i sodom bikarbonom. Na laganoj vatri štednjaka otopite u glatku masu mlijeko s medom, šećerom i masnoćom (mast ili margarin). Tom vrućom tekućinom prelijte brašno, dodajte jaje i umijesite glatko tijesto. Posudu s tijestom prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite ga 30-40 minuta da odstoji na sobnoj temperaturi, a zatim ga razdijelite na tri djela (nemojte se preplašiti jer će tijesto u početku biti gnjecavo, ali stajanjem će se stvrdnuti i mora biti još toplo dok ga valjate).

2.

Na pobrašnjenoj površini svaku koru tanko razvucite valjkom u veličini otprilike 30x36 cm (toliki je moj pleh od pećnice). Kore pecite svaku posebno na obrnutoj strani lima premazanog margarinom. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C, na drugoj prečki odozdo otprilike 7 minuta. Pečene kore odmah pažljivo istresite (jer će biti mekane) na kuhinjski stolnjak. Neka se ohlade i stvrdnu.

3.

Za kremu od hladnog mlijeka odvojite oprilike 120 ml i dobro ga umutite s brašnom. Ostatak mlijeka kuhajte sa šećerom i vanili šećerom. U vruće sipajte otopinu brašna i kuhajte na laganoj vatri uz neprestano miješanje kako se ne bi stvorile grudice. Nakon što krema zakuha (počet će se ispuhivati balončići) kuhajte još otprilike 3 minute uz neprestano miješanje. Posudu s kremom uronite do 2/3 visine u hladnu vodu i ohladite kremu do mlakog uz neprestano miješanje (nije preporučljivo kremu ostavljati prekrivenu folijom jer bi vam se na taj način mogla pretvoriti u žgance). Maslac sobne temperature pjenasto izmiksajte, a zatim mu postepeno (tri po tri žlice) umiksajte mlaku kremu, na taj način ćete dobiti finu pjenastu kremu. Na kraju u kremu umiješajte rum.

4.

S korama baratajte nježno. Na jednu koru namažite polovicu kreme, poklopite drugom, zatim i nju namažite ostatkom kreme. Na vrh stavite posljednju koru te cijelu površinu kolača opteretite lakšim teretom (ja stavim drvenu dasku za rezanje),jer medena pita mora odstajati preko noći kako bi vlažna krema omekšala kore.

5.

Drugi dan preko kolača prelijte čokoladnu glazuru koju pripremite na taj način da u malom lončiću otopite maslac do vrućeg (mora zakipiti), zatim ga malo promješajte da mu ispari što više balončića, maknite s vatre i u vrući maslac dodajte razlomljenu čokoladu. Dobro promješajte dok se čokolada ne otopi. Na kraju u glazuru umiješajte ulje. Ostavite je da se malo ohladi, a zatim je prelijte i razmažite po kolaču. Kolač odložite na hladno, a zatim ga narežite na jednake komade. Meni osobno je ova pita najfinija kada odstoji još jedan dan.

Posluživanje

Kore će vam biti tamnije ukoliko koristite med od kestena, odnosno, bit će svijetlije ako koristite livadni ili bagremov med.

  • Medena Pita(8)
  • Kolači(7)
  • Cimet(6)
  • Med(3)
  • Pite(3)
  • Kore(2)
  • Kolač(2)
  • Pite slatke(2)
  • Krst(1)

39

Super je 👋, sretna nova 2016 godina❤️

Odličan recept, jako ukusna pita, naravno tko voli cimet i rum..

jako jednostavan i ukusan kolač

Ovako je ispalo drugima