Moj profil

Krem corba od krompira

60 minuta
30

Na zafferanogiallo.it sam vidjela ovaj recept, nesto malo sam izmijenila u odnosu na original i evo je, kremasta, blaga i aromaticna krem corba od krompira!

Na zafferanogiallo.it sam vidjela ovaj recept, nesto malo sam izmijenila u odnosu na original i evo je, kremasta, blaga i aromaticna krem corba od krompira!

Sastojci

za
500 ml. temeljca od povrca (povrtna kocka)
100 gr. praziluka
100 gr. mrkve
600 gr. krompira
60 gr. maslaca
500 ml. mlijeka
kasicica vlasca ili mirodjije
muskatni orascic

Priprema

1.

Ocistiti praziluk i narezati ga najprije uzduz nekoliko puta a potom poprijeko kako bi se dobile sitne kockice. Trebalo bi se raditi samo sa bijelim dijelom praziluka ali ja sam ovaj put iskoristila i nesto zelenog. Mrkvu i krompir takodje narezati na sitne kockice.

2.

U vecu tavu staviti ulje i maslac te dodati praziluk i mrkvu. Ostaviti 15ak minuta dok ne omeksaju. Mijesati povremeno.

3.

Kada su praziluk i mrkva omeksali, izvaditi dvije trecine od ukupne kolicine u tavi i to ostaviti po strani. Preostaloj mjesavini dodati krompir. Krompir bi trebao da malo porumeni i upije mirise mrkve i praziluka.

4.

Dodati mlako mlijeko, toliko da prekrije krompir. Staviti poklopac i pustiti da krcka dok se krompir ne skuha.

5.

Mjesavinu sada mozete pasirati ili blendovati (sta vam je lakse), vazno je da dobije teksturu pirea. Pire vratiti u serpu (ne tavu od ranije vec novu, vecu serpu), dodati one dvije trecine praziluka i mrkve sto smo ostavili sa strane i temeljac od povrca (kocka).

6.

Dodati so i biber po ukusu i na kraju narendati malo muskatnog orascica.

  • Krem-corba(1)

1

Pravila sam i probala ovaj recept i mogu samo reći da je odličan.Ovo je iznenađujuće ukusna čorba obzirom na mali broj namirnica u sastavu.Po mom mišljenju to je čista 10!