Moj profil

Mliječni kruh

100 minuta
77

Jednostavno tijesto koje može poslužiti za više namjena ...

Jednostavno tijesto koje može poslužiti za više namjena ...

Sastojci

6 šolja ili čaša brašna (šolja ili čaša od 2 dl)
5 i pol dl mlijeka
pola kocke svježeg kvasca (ovo što ja kupim je težine 42 gr dakle 21 gr)
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
pola (125 gr) putera (maslaca )
i još
2-3 kašike ulja za premazat tepsiju
pola dl mlijeka

Priprema

1.

Pomiješati brašno i so i napraviti udubinu u sredini u koju staviti izdrobljen kvasac, šećer i preliti to sa 2 dl toplog mlijeka. Pustiti kratko da se kvasac otopi.

2.

Dodati još 2 dl toplijeg mlijeka i puter (maslac) sobne temperature ( što znači omekšan) pa lagano mijesiti neka se puter topi u toplom mlijeku i sjedinjuje sa brašnom u fino tijesto.

3.

Pri tome  će trebati još oko 1 i pol dl mlijeka i nekoliko kašika brašna da se tijesto doradi do glatkog i elastičnog. Oblikovati loptu, zarezati nožem ili makazama -ne krojačkim :D i pokriti krpom. Držati na toplom oko 1 sat da se tijesto digne.

4.

Tepsiju (moja četvrtasta 20x30 cm) premazati uljem i dno i stranice, svejedno će se kruh zalijepiti zbog mlijeka.

Tijesto ovlaš premijesiti rukom i oblikovati veknu. Nije potrebno energično raditi u ovom dijelu.

5.

Veknu staviti u tepsiju i premazati mlijekom cijelu površinu. Ostaviti 10-15 minuta... Za to vrijeme uključiti rernu na 220 stupnjeva ...ponovo veknu premazati mlijekom, posuti morskom solju (ja imala sitniju) ...napraviti nekoliko rezova oštrim nožem i staviti peći.

6.

Kruh peći najmanje 30 minuta, po potrebi i malo duže ovisi o rerni. Korica neka mu bude tamna to je zbog mlijeka. Rezovi će bit svijetli.

7.

Pečen kruh umotati u mokru krpu i još u veći stolnjak da omekša.Za 10-ak minuta skinuti krpu i lagano se pomažući nožem ili nekim drugim kuhinjskim alatom odvojiti kruh od stranica i dna jer se zalijepi zbog mlijeka kojim se premazije, ali zato ima divnu boju :). Ponovo umotati i potpuno ohladiti.

Posluživanje

Od ovog kruha se mogu rezati vrlo tanke šnite, poslužiti uz razne delikatese tipa domaće kobasice i čvaraka, sir, kajmak ili jednostavno namazati domaći džem i popiti čašu mlijeka. Tako je mekan, ukusan i mirisan, a i drugi dan skoro jednako svjež. To je kruh koji se pojede do zadnje mrvice :)

  • Kruh(6)
  • Hleb(4)
  • Kruh-mlijecni(2)
  • Pecivo(2)
  • Breadyp(1)
  • Pecivo-san(1)
  • Leb(1)
  • Za-praviti(1)
  • Kruh-n(1)

34

Pekarica sa prekrasnom zbirkom kruhića i u mojoj galeriji ♥♥♥♥♥

Brankić moj, moji se što se kaže udaviše u tvom kruhu, bez obzira što je mliječni mi ga jedemo sa svime, a pekara radi punom parom!

kruh ti je predobar

Ovako je ispalo drugima