Moj profil

sarma sa integralnim bulgurom u bumbar tepsiji

12

Okrenula sam se ishrani sa integralnim proizvodima pa evo da isprobam novu vrstu sarme sa bulgurom. Moze i riza.Po volji.

Okrenula sam se ishrani sa integralnim proizvodima pa evo da isprobam novu vrstu sarme sa bulgurom. Moze i riza.Po volji.

Sastojci

za
pola glavice kiselog kupusa
150 g finog integralnog bulgura
1 srednja mrkva
1 srednji luk
2 cesnja bijeloga luka
1 sup.kasika vegete
1 sup.kasika soli(moze i manje)
2 sup.kasike aleeve paprike
pola litre prokuhane vode
casa tople vode(za zaprsku)
1 puna sup.kasika brasna
2 sup.kasike hladno presanog maslinovog ulja

Priprema

1.

Sjedinite meso,bulgur,mrkvu,dvije vrste luka i zacine u jednu smjesu,sve to zamotajte u listove kupusa i poredajte u "bumbar"tepsiju. Ako vam ostane viska smjese kao meni,mozete nafilovati papriku/paradajz ili krompir,da bi se popunio prostor u tepsiji. Da sarme nebi letale po tepsiji.Polijte po tome prethodno prokuhanu vodu i pospite maslinovim uljem.Sarmu prvo poklopite sa manjim tanjiricima(opet da sarme nebi letale prilikom kuhanja)pa zatim poklopite poklopcem od bumbar tepsije.

Ubaciti tepsiju u rernu na 225 stepeni.

To se tako kuha i pece i ca.sat i po.

Kad je pri kraju ,uklonite tanjirice sa sarme,razmutite brasno i pola aleeve paprike u casi sa vodom(to je zaprska) i pospite preko sarmi.Zatim pospite samu aleevu papriku(ono pola sto je ostalo)preko sarmi. Zapecite jos malo u rerni bez poklopca i to bi bilo to.

Posluživanje

Posluzuje se sa jogurtom(turskim) i hljebom.

6

nova sam ovdje pa nisam uspjela da posaljem sliku juce te tzv.bumbar tepsije. A jeste upravu si monsoon tu je i tagine u pozadini.Ona je tu samo za ukras. Sad cu probati da posaljem sliku zasebno bumbar tepsije.

I mene je zainteresovala ova tepsija. Da li je od keramike (zemlje) i kolikog je precnika? Bila bih zahvalna da vidim jos koju sliku ove posude. Zanima me da li se ona tradicionalno koristi kod nekih naroda? Odgovori bi mi pomogli da je eventualno i ja kupim. HVALA

mene je zaintrigirala "bumbar tepsija". skuzih sto je iz tvojih slika - tagine.😃

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)