Moj profil

Kruh

120 minuta
30

Ajmo malo sa osnovama. Svaki ljubitelj kuhanja bi trebao prvo savladati izradu ukusnog kruha. Zato vam ja donosim ovaj jednostavan recept.

Ajmo malo sa osnovama. Svaki ljubitelj kuhanja bi trebao prvo savladati izradu ukusnog kruha. Zato vam ja donosim ovaj jednostavan recept.

Sastojci

za
500 g bijelog glatkog brašna
1 vrečica suhog kvasca
prstohvat soli
pola žličice šečera
1 dl mlijeka
1 dl vode

Priprema

1.

Kvasac u prahu, pola žličice brašna i šečera zamutiti sa malo tople vode (4-5 žlica). Pustiti kvasac 10 min na toplom mjestu da se digne.

2.

Isipati brašno na ravnu plohu, posoliti te dodati kvasac. Dodavati toplu mješavinu mlijeka i vode te mjesiti. Mjesiti, mjesiti, mjesiti.... Čim više tim bolje.

3.

Ostaviti tijesto da odstoji 45 min te ga opet malo mjesiti. Nakon toga namazati pekać sa malo maslaca i formirati tijesto po želji. Zarezati vrh tijesta par puta da kruh previše ne popuca. Premazati tijesto sa mješavinom maslaca i maslinovog ulja (ja volim koristiti maslinovo ulje sa začinskim biljem) te pustiti još 30-tak minuta da se tijesto ponovo digne.

4.

Staviti pekać u pečnicu na 200 stupnjeva. Peći kruh cca 30 min (sve ovisi o vrsti pečnice). Gotovi kruh zamotati u krpu i ostaviti da se ohladi.

  • Kruh(3)
  • Hleb(2)

12

kruh ti super izgleda! ja sam radila nekoliko puta kruh, super je prvi dan, svi navale na njega dok je još topao, ali me nervira šta je sutradan kao kamen, tvrd, nejestiv! ja bi da je mekan, prozračan, sa rupama kao pogača, da li tjesto onda treba manje mjesiti da bude takav? ako netko zna nek javi, kako postići rupe u tjestu kruha?❓

ja koristim samo mljeko jer mi se sviđa tak....odlično izgleda kruhić!!!

Ma prekrasno izgleda. 😁

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)