Moj profil

Red Velvet Cake

50

Jedna klasicna americka torta za koju je potrebno slijediti redosljed pravljenja. Jako je ukusna, i mogu reci jedna od mojih omiljenih torti :). Nadam se da ce se i vama dopasti. :)

Jedna klasicna americka torta za koju je potrebno slijediti redosljed pravljenja. Jako je ukusna, i mogu reci jedna od mojih omiljenih torti :). Nadam se da ce se i vama dopasti. :)

Sastojci

za
Za kore
250 gr prosijanog brasna za kolace(procitati napomenu 1)
1/2 kasikice soli
2 kasike kakaa
113 gr neslanog maslaca ili margarina sobne temperature
300 gr secera
2 kasike extrakta vanilije ili vanilinog secera
240 ml mlacenice (procitati napomenu 2)
2 kasike jestive crvene boje
1 kasikica esencije
1 kasikica sode bikarbone
Za kremu
250 gr krem sira (ja sam koristila Philadelphiu)
1 kasika vanilinog exstrakta (ja sam koristila mahunu vanilije)
115 gr secera u prahu(prosijanog)
360 ml vrhnja za slag( sto masnjeg)

Priprema

1.

NAPOMENA 1.

Ja nisam nasla da kupim brasno za kolace pa sam pravila svoje. U slucaju da ni vi ne mozete naci isto evo kako da napravite svoje. Na vagu stavimo zdjelu i u nju stavimo pet kasika gustina i na to dodamo obicnog brasna da na kraju bude tacno 250 gr.

2.

NAPOMENA 2.

Sto se tice malenice ni to nisam mogla da kupim jer u Svedskoj toga nema. Pa sam jako jednostavno pravila svoju. U 250 ml mlijeka se doda jedna kasika esencije i ostavimo to da stoji nekoliko minuta. I to nam je mlacenica. A takodjer kao zamjena moze posluziti obicni jogurt pomjesan sa vodom. 

3.

Zagrijemo rernu na 175 stepeni. Pripremimo dva kalupa od 24 cm tako sto ih premazemo maslacem i donji dio oblozimo papirom za pecenje. 

4.

Pripremimo sve sastojke. Pa onda brasno, sol i kakao pomjesamo u jednu zdjelu.

5.

U malcenicu dodamo dvije kasike crvene boje.

6.

Prvo izradimo maslac i secer. Ja obicno dodam i dvije kasike vode kad radim maslac i secer da mi smjesa bude glatka. 

7.

Nakon toga dodajemo jedno po jedno jaje. Znaci dodamo jedno umutimo malo pa dodamo drugo i opet mutimo. 

8.

Nakon toga dodamo trecinu brasna i umutimo malo. Pa dodamo polovinu mlacenice pa umutimo. Pa onda jos jednu trecinu brasna i umutimo. Pa onda drugu polovinu mlijeka pa opet umutimo. I zadnju trecinu brasna i umutimo. 

9.

Sada ide zadnji i najvazniji korak. Treba da pomjesamo zajedno kasikicu esencije i kasikicu sode bikarbone. Ovo je bitno da radimo brzo, jer kad to pomjesamo pozet ce da pjeni. Kad pocne da pjeni brzo to istresemo u tijesto i brzo rucno promjesamo. Ovo ce nam pomoci da nam kore budu vise spuzvaste i fino razabrane. 

10.

Raspodjelimo smjesu na dva jednaka djela i pecemo  25-30 minuta. Kad nam cackalica bude cista kore su gotove. Kore hladimo na sobnoj temperaturi i plus nekoliko sati u frizideru. 

11.

Nakon sto smo ih ohladili kore prerezemo na pola da dobijemo 4 kore. 

12.

Za kremu prvo izradimo zajedno krem sir i mascarpone i extrakt vanilije ili zrnca iz mahune vanilije. Nakon toga dodamo secer i opet malo mutimo. Pa dodajemo vrhnje za sllag i mutimo dok krema ne bude cvrsta za mazanje. 

13.

Tortu premazemo kremom i ukrasimo po zelji. Ja sam je ukrasila mrvicama od kore a vi mozete po zelji. Prije serviranja tortu hladomo nekoliko sati u frizideru. 

14.

Dobar tek! :)

  • Biskvit-xxx(1)
  • Svjezi-sir-slatki(1)
  • Savjeti(1)
  • Torte(1)

5

Recept sa stranice joyofbaking.com

mlacanica se dobijeje u procesu izrade maslaca znaci kad se izvuce masnoca iz mlijeka dobijemo mlacanicu a surutka se bobije pri izradi sira.Dakle nije vam isto mlacanica i surutka......

Da da naravno da bi mogli, i probala sam. Odlicni su 🙂

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)