Moj profil

Štrudla

120 minuta
179

Štrudlu sa mlevenim orasima obožavam.

Štrudlu sa mlevenim orasima obožavam.

Sastojci

Sastojci za testo
225 g putera
150 g šećera
200 ml mleka
1 kašičica šećera
korica od limuna ili nekoliko kapi ulja od limuna
750 g svenamenskog brašna
Sastojci za fil
Za premazati štrudlu
kašika dve mleka
krupni šećer za posuti preko štrudle

Priprema

1.

Mleko zagreajati i dodati kašičicu šećera i suvi kvasac sve dobro promešajte i ostavite na stranu da kvasac naraste.

U veću zdelu za mućenje, staviti omekšali puter,jaja i šećer i sve dobro umutiti dok ne dobijete penastu smesu. U tu smesu dodati nadošli kvasac i dodavati po malo brašna,mešajući sa varjačom.

2.

Kad više ne možete da mešate sa varjačom, isipajte testo na radnu površinu i dodavajući ostatak brašna umesite glatko i elastično testo. Vratite testo u zdelu,pokriti sa providnom folijom i  ostaviti da se testo udupla

3.

Uduplano testo ponovo premesiti.

4.

Testo možete podeliti na pola i napraviti dve velike štruce ili kao ja podeliti ga na 4 i imati 4 manje štruce ( izbor je vaš ) Svaku lopticu ponovo premesiti.

5.

Mlevene orahe pomešane sa suvim grožđem i šećerom popariti sa vrelim mlekom.

Testo rastanjiti u pravougaonik, premazati sa četvrtinom smese od oraha i uviti u rolat.

6.

Tako zavijene štruce naređati u vatrostalnu posudu, koju ste podmazali sa hladnim puterom ili sprejom za pečenje. Pokriti ponovo sa providnom folijom i ostaviti da štruce ponovo narastu.

7.

Narasle štruce premazati sa umućenim žumancetom koje ste umutili sa kašikom dve mleka,posuti sa krupnim šećerom ( ne morate ako ga nemate ).

Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 160*C oko 40 minuta,ako štruce počnu previše da rumene,pokriti ih sa papirom za pečenje.

8.

Ohladiti,posuti šećerom u prahu i poslužiti.

9.

Prijatno!!!!

Posluživanje

Recept moje drage prijateljice Dobrile,koju sam upoznala prvog dana kad sam došla u Kanadu i koja mi je ovde zamenila mamu.

Ova štrudla se može i zamrznuti.

  • Štrudla(7)
  • Štrudle(4)
  • Dizano(2)
  • Orasi(2)
  • Pomoravka(1)
  • Testo(1)
  • Štrudl(1)
  • OREHNJACA-MAKOVNJACA(1)
  • Guzvara(1)

24

Baš zanimljivo,kako razlićito upotrebljavamo izraz "štrudla". U Sloveniji, Njemačkoj, Austriji .... štrudla je savijača od tijesta bez kvasca, mi kažemo "vučeno" tijesto, samo je od brašna, vode i malo ulja. A ovo po tom Pomoravkinom receptu u Sloveniji je "potica" (nadjevi različiti - orasi, mak, kokos, pehtran - to je jedan začin) ili recimo orehnjača (Hrvatska), makovnjaća - znači od dizanog tijesta (brašno, šećer, kvasac, jaja ilis amo žutanjki, otopljeni maslac). 

Prelepo izgledaju, probala sam vise vrsta, i nikako mi se ne dopada, a prosto mami ❤️

Sad sam tijesto zamjesila..Ovaj put ce biti sa makom(za mene),,mermeladom od breskvi (za probat)..i sa orasima (za muza)....:))..Stavim slike sutra🙂