Moj profil

stromboli

120 minuta
46

stromboli ili italijanski slani rolat

stromboli ili italijanski slani rolat

Sastojci

za
400g brašna
1 kesica suvog kvasca
po 1 kašika ulja, soli, šećera
150g šunke
150g sira
puter, kečap, peršun, bosiljak

Priprema

1.

umesiti testo kao za pizzu. pustiti da naraste, podeliti na 2 jufke, premesiti i ostaviti da odmori desetak minuta. testo zatim razvući oklagijom do debljine oko 1/2 cm. 

2.

uključiti rernu na 200 stepeni. ređati sastojke na testo. kako bi vam bilo lakše, podelite sastojke na 3 celine. u ovom slučaju podloga je šunka. prvi red je sir, drugi sitno seckana paprika, a treći prazan. taj treći deo obavezno ostavite praznim, kao i krajeve. ovo je važno zbog kasnijeg savijanja. u suprotnom će punjenje ispadati iz testa. krajeve testa namažite umućenim jajetom ili vodom kako bi se bolje zalepilo.

3.

savijte testo pažljivo kao na slici. uzmite testo za kraj i prebacite prvu 1/3 testa preko druge trećine, a zatim do kraja. bočne krajeve lagano razvucite rukom i zatvorite testo. testo možete zatvoriti i tako što ćete mu povući krajeve i uštinuti na vrhu (bez savijanja kao rolat), ali to više nije stromboli, već kalcona.

4.

okrenite testo da mu lepša strana bude gore. namažite ga jajetom ili puterom. napravite nožem par otvora kako bi para mogla da izađe. i pecite u rerni oko 20 minuta.

5.

ostavite jelo desetak minuta da se odmori nakon pečenja. vrlo je važno da punjenje ne bude vlažno, jer će natopiti testo i ono će biti gnjecavo, a vrlo verovatno i zagorelo na dnu. vlažnost jelu će dati sir i paprika, a možete staviti i malo kečapa. naravno, možete puniti čime god želite. pustite mašti na volju-spanać, beli sir, luk, salama, mortadela, pršuta... ili u praksi šta god vam je preteklo u frižideru. ovo je, inače, sjajno jelo za čišćenje ostataka po frižideru. 

  • Stromboli(2)
  • Rolat(1)
  • Slani-rolat(1)
  • Predjelo(1)
  • Pizza-testo(1)
  • Italija(1)
  • Pića(1)
  • Peciva(1)

4

Divotica ❤️

odlican recept, a tek kako osebujan nacin prezentiranja🙂

Super recept, obožavam sve što podseća na picu. 🙂

Ovako je ispalo drugima