Moj profil

Sok od ruže

93

Recepata sličnih ima, ja pravim na ovaj način, neke cure su me zamolileda stavim recept, pa evo, mislim da od viška glava ne boli. ;)

Recepata sličnih ima, ja pravim na ovaj način, neke cure su me zamolileda stavim recept, pa evo, mislim da od viška glava ne boli. ;)

Sastojci

Latice ruže za sok
velike tegle

Priprema

1.

VAŽNO:Za ovaj sok koriste se ruže koje su nekalemljene, jakoo mirisne i cvetaju krajem maja. Zato su poznate kao majske ruže, dulbešećer ruža ili jednostavno ruža za sok ili slatko.

Rastu grmasto, imaju puuuno sitnog trnja, stabljika im je tanja i žilavija nego kod ovih ostalih ruža. 

Cvet je pun sitnih latica, boje su od svetlo do tamno roze.

2.

Latice ruže odvojite od peteljki, stavite u tegle veličine 5 litara. Latice sipate tako da budu više od polovine tegle, gotovo pune. Dodajte dva limuntusa i nalijte vodom. Latice će se podići na vrh. Tegle poklopite tacnom ili folijom, tako da imaju vazduha. Nikako nemojte zatvarati tegle, sok će prokisnuti i ubuđati. Tako ostavite da stoji na sunčanom mestu 7 - 10 dana (možda i koji dan duže), dok voda ne postane rozikasta, a latice izgube potpuno svoju boju i budu, prosto sivkaste.

3.

Dobijeni sok precedite i izmerite koliko ste tečnosti dobili. Koliko litara tečnosti toliko kg šećera dodajete u tečnost.

Sve fino izmešajte i ostavite na hladno mesto da se šećer potpuno istopi. 

Trebaće vam oko 24h da se šećer istopi, ili eventualno da precedite ujutru i stavite šećer, a da uveče razlivate u flaše. 

4.

Kada je šećer istopljen, razlijte sok u flaše. To što ste dobili je sirup soka od ruže. Po želji ga razblažite vodom i služite uz par kriški limuna i par kockica leda.

Ovako spremljen može stajati na hladnom i mračnom mestu tj. u frižderu i par meseci, bar tri a možda i duže. 

5.

Ja deo soka razlijem u plastične flašice i zaledim, i tako imam celu zimu ovaj mirisni napitak. :)

6.

Ukoliko nećete sirup, možete samo precediti latice, vodu spremiti u staklene flaše, fino zatvoriti i držati u frižideru. Pre služenja zasladite sa šećerom ili medom, a tada nema potrebe da razblažujete sok. :)

Posluživanje

Služiti hladno ili uz par kockica leda, sa par kolutova limuna, po ukus.

  • Sok(5)
  • Ruze(4)
  • Ruža(3)
  • Brankai-probala(1)
  • Sirup-sok-slatko-r(1)
  • Sokovi(1)
  • Dessert(1)
  • Sok-ruze(1)
  • Sirup(1)

24

ovo je recept kojem se u sezoni ruza rado vracam. hvala ti puno! 🙂

hvala brankić,ja skupljam latice ali teško je,nijedna od ruža ne miriše sem jede..i sad su mi suve dok dođu druge...ne znam...😐

Ja nikad još nisam držala latice duže od 3-4 dana 🙂 , evo već sam procijedila sok od latica koje sam stavila u tegle zapremine 3 litra (nemam veće) u svaku dodala po 30 gr limuntosa, poklopila poklopcima samo nisam stegnula nijedan, kad sam procijedila tekućinu imala sam za dodat po receptu čak 6 kg šećera i sad imam skoro 8 litara sirupa od ruže. Ja to razlijem u plastične boce i stavim u zamrzivač, kad jednu ispijem vadim drugu  😉

Sve ovo pišem radi onih koji bi radili sok, imaju pitanja za boby, a ona nam već neko vrijeme nije na coolki pa eto ako je za pomoć tu je moje iskustvo 🙂