Moj profil

Pekmez od bijelih šljiva

45 minuta
21

Imam jako dragu susjedu koja me često počasti s voćem iz svog vrta... Ovog puta sam od njezinih šljiva napravila divan pekmez, već spreman za degustaciju u nekim finim kiflicama... :) 

Za sve one koji vole brze i jednostavne recepte.

Imam jako dragu susjedu koja me često počasti s voćem iz svog vrta... Ovog puta sam od njezinih šljiva napravila divan pekmez, već spreman za degustaciju u nekim finim kiflicama... :) 

Za sve one koji vole brze i jednostavne recepte.

Sastojci

300 - 400 g šećera*
100 g smeđeg šećera**
1 Džemfix Extra
1 - 2 žličice limunske kiseline*** ili

Priprema

1.

Staklenke i poklopce operite pa staklenke stavite u pećnicu na 80 - 100 stupnjeva da se osuše i zgriju, a poklopce prokuhajte u čistoj vodi, osušite i ostavite u suhoj krpi.

2.

Šljive operite, očistite od koštica, izvažite i prebacite u lonac u kojem ćete kuhati pekmez. Usitnite ih štapnim mikserom po ukusu, ja sam ih skroz usitnila.

3.

Džemfix Extra pomiješajte s dvije žlice šećera pa dodajte šljivama. Stavite na jaku vatru i po potrebi miješajte da vam ne zagori.

4.

Kad su šljive prokuhale uz stalno miješanje dodajte preostalu količinu šećera i kuhajte još nekoliko minuta.

5.

Gustoću pekmeza možete testirati tako da kapnete malo na tanjur koji je bio u zamrzivaču. Ako vam gustoća odgovara sklonite s vatre i sipajte u tople staklenke.

Ako želite gušći pekmez (kao ja) dodajte 1 - 2 žličice limunske kiseline i još kratko kuhajte. Limunska kiselina potiče želiranje. Ako ste bili zadovoljni gustoćom i bez dodavanja limunske kiseline a volite malo kiseliji pekmez dodajte sok od jednog limuna, promiješajte i sipajte pekmez u staklenke.

6.

Nakon što ste usuli pekmez u staklenke možete postupiti na dva načina - odmah ih zaklopiti, okrenuti na poklopce i ostaviti tako 5 minuta da se stvori vakum ili vratiti otklopljene u toplu (ugašenu) pećnicu i ostaviti da se pekmez još malo zapeče i na vrhu uhvati kožica (tako sam radila ja). Sutradan ih izvaditi iz pećnice, zaklopiti i premjestiti u smočnicu na suho i tamno mjesto. Ili odmah isprobati! :)

7.

* Džemfix Extra je predviđen za 500 g šećera ali sam ja stavila ukupno 400 g.

** Smeđi šećer možete zamijeniti i običnim.

*** Ako želite čvršći i gušći pekmez poput moga dodajte limunsku kiselinu, 1 žličicu ako ste smanjivali šećer ili ne volite kiselo, 1,5 - 2 ako niste smanjivali šećer. Ja sam stavila 2 žličice iako sam smanjivala šećer jer sam htjela stvarno gust pekmez i nije mi smetalo što je malo kiseliji.

Posluživanje

Na kruhu, tostu, u kiflicama, buhtlama i kroasanima, uz mlijeko ili čaj, za doručak, večeru, desert, kako god poželite! :)

Iako je od šljiva, lagano kiselkastim okusom i bojom podsjeća na pekmez od marelica.

Od 4 kg šljiva dobila sam 8 staklenki pekmeza.

  • Zimnica slatka(2)
  • Marmelada(2)
  • Bijele-sljive(1)
  • Šljive(1)

6

Nema na čem! 🙂

hvala 😁

Hvala! Mislim da bi i s jabukama bilo fino... 😉 Samo onda treba biti omjer 1 džemfix na 1250g voća, jabuke imaju nešto  više pektina u sebi.