Moj profil

Vojvodjanski pileći kroketi u sosu od belog luka

53

Jednostavan recept posebno pogodan za one ( čitaj: decu ;) ) koji imaju sklonost da pronalaze razne ne-jestive stvari u mlevenom mesu... :D

Jednostavan recept posebno pogodan za one ( čitaj: decu ;) ) koji imaju sklonost da pronalaze razne ne-jestive stvari u mlevenom mesu... :D

Sastojci

2 pileća batka i karabatka
1.veća glavica crnog luka kuvanog u supi
2 šargarepe iz supe
2 manja krompira iz supe
komad celera iz supe
suvi začini: vegeta,so,biber
malo brašna i mleka, te kašika gazirane vode
sos od belog luka
3 čena belog luka
2 ravne kašike ulja
2.pune kašike brašna
malo soli i belog bibera
2 dl mleka
1 kockica putera

Priprema

1.

Pileće meso i povrće stavite u pretis lonac. Glavicu luka ostavite u ljusci. Stavite začine.Dodajte po želji i komadić juneće rozbratne, rebara ili kost za supu, pa dodajte i malo bibera u zrnu te lovorov list. Skuvajte supu.

2.

Procedite supu i ostavite da se meso i povrće malo prohlade,a potom odvojte kožicu i kosti sa piletine te meso sitno izmrvite rukama.

3.

Povrće ( krompir, šargarepu, celer i luk iz ljuske ) propasirajte i dodajte mesu, a potom stavite suve začine i pripremite masu za poh.

4.

Umutite jaja, mleko i vodu sa brašnom tako da testo bude žitko ali gušće nego za palačinke. Možete dodati i kap dve limunovog soka i malo posoliti pa sjedinite sa masom od mesa i povrća. Kašikom vadite krokete i pržite ih u vrelom ulju te odmah stavljajte na tanjir obložen papirnim ubrusom da se višak masnoće ocedi.

Sos od belog luka
1.

Protisnite čenove belog luka i dodajte u brašno koje ste najpre blago propržili na ulju, a potom odmah ulivajte po malo mleka mešajući dobro da se ne prave grudvice. Sklonite sa ringle pa umešajte sirće, so i biber, a potom vratite da baci još jedan ključ i po potrebi dodajte još malo mleka. Na kraju umutite kockicu putera da sos bude sasvim gladak.

Posluživanje

Krokete poslužite uz povrće po želji. Iako ih moji ukućani najradije jedu uz krompir, meni su najlepši uz spanać ( ili blitvu ), šargarepu ili brokoli.

  • Piletina(6)
  • Kroketi(2)
  • Brzo-i-lako(1)
  • Pileci-bataci(1)
  • Ručak(1)

26

👍

😁😁

Sneco, opisala si moje devojke.... Mislim, to istrazivanje mlevenog mesa i operacija istog 🙂 Tako da ovo ide u omiljene o"ma 🙂