Moj profil

Stracciatella kolač

50 minuta
74

Stracciatella sladoled, krem od griza i kora od kokosa... Ovo je kombinacija nastala kao plod moje mašte, pa ako Vam zvuči zanimljivo, nastavite sa čitanjem recepta. ;)

Stracciatella sladoled, krem od griza i kora od kokosa... Ovo je kombinacija nastala kao plod moje mašte, pa ako Vam zvuči zanimljivo, nastavite sa čitanjem recepta. ;)

Sastojci

Za koru
6 kašika šećera
3 kašike brašna
100 g kokosa
Za prvi krem
Za drugi krem
4 dcl mleka
2 kesice Eskimko sladoleda Stracciatella
1 kesica želatina

Priprema

1.

Odvojite belanca od žumanaca. Od belanaca izmutite čvrst sneg, dodavajući postepeno šećer. Na kraju dodajte brašno i kokos i lagano promešajte varjačom da ne izlomite sneg od belanaca. Zagrejte pećnicu na 180 stepeni i pecite koru oko 20 minuta. Ja sam je pekla u okruglom kalupu sa obručem, prečnika 25 cm, koji sam prethodno vrlo malo nauljila i posula brašnom da se kora ne zalepi.

2.

Prvi krem:

Mikserom izmutite žumanca sa šećerom u prahu. Stavite mleko u dublju posudu na šporet da provrije. Ubacite vanilin šećer. Kada je provrilo, ukuvajte griz i odmah potom dodajte i žumanca i to sve kuvajte uz energično mešanje dok se krem ne zgusne. Skinite ga s vatre, dodajte margarin i izmutite mikserom.

3.

Drugi krem:

Pripremite želatin prema uputstvu sa kesice. (Ostavite ga da nabubri sa 4 kašike hladne vode 10 min. a potom ga zagrevajte dok se ne otopi.) Dok čekate da nabubri, izmutite sladoled sa mlekom i na kraju dodajte otopljeni želatin. Sve to još jednom promešajte mikserom.

4.

Na još vrelu koru izlijte prvi krem, potom i drugi i stavite kolač zajedno sa obručem u frižider, da se dobro ohladi i stegne. Potrebno je bar 5 sati. Potom skinite obruč i kolač je spreman za posluživanje.

Posluživanje

P.S. Kao inspiracija za prvi krem, poslužile su mi Ledene griz kocke by Aliki - https://www.coolinarika.com/slika/1096955/

Postupak izrade krema sam dosta izmenila, ali se u svakom slučaju zahvaljujem na ideji. :)

  • Kremasti kolaci(2)
  • Kokos(2)
  • Kolači(2)
  • Griz(1)
  • Griz kolači(1)
  • Kolaci sa kremom(1)
  • Gris(1)
  • Sladoled torta(1)
  • Kokos-kolaci(1)

12

Hvala Martina! 🙂

Bobana, ne upadaju filovi jedan u drugi pošto je fil od griza dosta gust već čim se skuva, a i drugi fil je otprilike čvrstine umućenog šlaga (možda za nijansu tečniji), tako da se kolač slobodno može filovati i bez obruča. Obruč služi čisto samo da lepše stoje filovi na kolaču kada se ohladi i stegne, ali nije neophodan.

da li filovi "upadaju" jedan u drugi, mora li u obruc ili moze normalno da se filuje jer nemam obruc

Predobar!