Moj profil

Marmelada od šipka

20

Ovo mi je jedna od najdražih marmelada posebno jer je uvijek ima u malim količinama...uživam ju raditi jer me to prvo odvede u šetnju šumarcima i uživanje u dolasku jeseni...

Ovo mi je jedna od najdražih marmelada posebno jer je uvijek ima u malim količinama...uživam ju raditi jer me to prvo odvede u šetnju šumarcima i uživanje u dolasku jeseni...

Sastojci

Priprema

1.

Šipak očistite – odrežite peteljke (ako ih ima) i crni čuperkasti vrh, operite i stavite kuhati. Potrebno je staviti otprilike vode koliko  će prekriti šipak, čak je bolje malo više od toga (jer će dio ispariti kuhanjem).

2.

Kuha se cca. 40 min do 1 h, ovisno je li šipak tvrđi ili mekši (zreliji). Uglavnom, na kraju kuhanja treba biti mekan.

3.

skuhani šipak  potrebno je procijediti, ali ne bacati vodu u kojoj je kuhan, nego ju ostavite sa strane.

4.

Ocijeđeni šipak potrebno je propasirati. E sada, ja sam ga prvo provukla kroz sokovnik koji mi je odvojio koštice od mesa. U posudu za sok nije iscurilo ništa jer je sav glatki pire od šipka, zbog svoje gustoće ostao u dijelu s mrežicom za cijeđenje te sam ga od tud izvadila. Treba se cijediti na više tura jer se taj dio napuni s pireom pa ga je potrebno izvaditi kako se ne bi zaštopao. Eh, a onaj dio s košticama šipka koji je završio u posudi za otpad od sokovnika sam izvadila i nadobudno išla staviti u pasirku, tj. ono što služi za ručno gnječenje krumpira u pire. Ali nisam na kraju sve to provela kroz gnječilicu jer bi mi uzelo previše vremena, a i nije izlazilo nešto previše soka. Dakle, moj prijedlog je ili tako kako sam ja radila ili čak skuhani šipak na ručnu pasirku, ali ne onu za gnječenje krumpira nego onu koja se koristi kad se kuha paradajz za zimnicu. Mislim da bi tako izašlo više pirea nego što je meni sada i mislim da ću tako probati nagodinu. Ako ne bude išlo, uvijek je tu sokovnik :)

5.

Nakon pasiranja, cijeđenja u sokovniku ili koje druge tehnike koje se možete sjetiti (prijedlozi poželjni u komentarima), u dobivenu iscijeđenu smjesu šipka (pire) dodati vodu dobivenu cijeđenjem šipka nakon kuhanja, koju ste stavili sa strane. Vodu dodavati postepeno, a u isto vrijeme miješati metlicom kako bi se razbile nastale grudice.

6.

Dobivenu juhu od šipka staviti na vatru.

7.

Dok je juha na vatri, dodati šećer. Na 1,4k g očišćenog sirovog šipka, stavila sam oko 0,5 kg  šećera. To sam dodavala postepeno dok nisam dobila željenu slatkoću. Pustite da zavrije.

8.

I kuhajte dok se ne postigne željena gustoća. Ovu količinu kuhala sam cca. 1,5 h.

9.

Kad je skuhano, nalijte u oprane posudice, pokrijte ih čistom krpom i ostavite da se hladi.

Ohlađene zatvorite poklopcima ili celofanom.

10.

Od 1,4 kg očišćene smjese sirovog šipka dobila sam 6 većih Hipp bočica (po 190 g svaka). Nije puno, ali meni dragocjeno. Ako uspijete nabrati ili kupiti više, super. Ovaj šipak išla sam brati na obronke Medvednice :)

Posluživanje

Prijedlog

Kad sam zadnji put radila ovu marmeladu, nisam uspjela nabrati dosta šipka, pa sam usput brala i drijenak koji uglavnom raste u blizini šipka. To je marmeladi dalo dozu kiselosti i bio mi je super. Ove godine nisam stavljala drijenak i nije kiselkast, a nisam imala ni limuna da malo to „popravim“. Izaberite kako više volite.

  • Zimnica-blaga(1)
  • ŠIPAK(1)

14

Evo mene opet sa jos mozda korisnih savjeta.Ove godine sam stapnim mikserom malo ugnjecila pa sam onda kroz pasirku da se odvoje kospice.Kad sam dobila corbu onda sam uzela sito najgusce pa sam kroz njega cijedila i uzela sam komad gaze pa sam po situ trljal tako da su se sve bodlje pozabadale u gazu.Ja sam jedanput procijedila ali za svaki slucaj bilo bi sigurno i 2 puta zavisi koliko imate vremena.Meni se Ovaj put neosjete bodljice.U prosloj turi sam dodala cimet pa mi se izgubio djelimicno miris sipka.Sad sam malu kolicinu probala bez ikakvih dodataka i mogu reci da je super.

bleky, u šikarama, šumarcima uz put...ne znam jel ga još ima, čak mislim da da, osim ako sav nije pobran...

da ne bude dlačica:nakon pasiranja prije ukuhavanja prociditi masu kroz kalcu(čarapu)sa puno DEN-a

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)