Moj profil

Proja sa semenkama

87

Sasvim zdrava proja, odlična je za doručak uz jogurt i baš dugo drži sitost.  Moja ćerka ju je jela kod svoje drugarice, pa smo pozvali teta Ljubicu da nam ispriča kako je napravila i evo recepta. 

Sasvim zdrava proja, odlična je za doručak uz jogurt i baš dugo drži sitost.  Moja ćerka ju je jela kod svoje drugarice, pa smo pozvali teta Ljubicu da nam ispriča kako je napravila i evo recepta. 

Sastojci

2 čaše projinog brašna
1 čaša integralnog brašna
1 kašičica morske soli
1 kašičica praška za pecivo
30 gr susama
30 gr suncokreta
30 gr golice (bundeve)
1 kašičica kima
ćurekot

Priprema

1.

Pomeštajte projino i integralno brašno,prašak za pecivo, posoliti, razrediti sa 2,5 čaše mlake vode i ostaviti da odstoji najmanje 20 minuta da nabubri brašno (proja je tada sipkavija). 

Mereno je čašom od jogurta.

2.

Semenke (osim lanenog semena) staviti na suv  tiganj,  i propeći na umerenoj vatri da se dopeku i da susam ispusti svoje ulje. 

3.

Zagrejati rernu na 200 stepeni C i staviti  pleh dobro pouljan da se zagreje. Upotrebiti veći pleh da bi proja bila tanja. 

Testo u kom je brašno nabubrilo ponovo razrediti još sa malo vode (četvrtina čaše), svesti na prvobitnu gustinu i dodati ispečene semenke, kim i laneno seme. Sve lepo izmešajte i u zagrejan pleh na vruće ulje, izlijte testo ili samo u podmazan i brašnom posut. Odozgo pospite ćurekotom ili drugim semenjem, golicom, susamom ...

Stavite u vruću rernu i pecite je  45 minuta.

  • Proja(7)
  • I-jogurt(1)
  • Brashno-kukuruzno(1)
  • Brashno-integralno(1)
  • Probati(1)
  • Susam(1)
  • Lan(1)
  • Bundeva-seme(1)
  • Proja-posna(1)

21

Proja je savršena, izdašna i brzo zasiti. Već drugi put je pravim. Idealna za dane posta. Sve pohvale.🩷

Draga Veca proja je izvanredna!😵Hvala cimetna što si me dovela do ovog recepta!👍

Propustila bih verovatno ovaj recept da nije bilo Mesice. 🙂 Super proja, ja sam je "zalila" semenkama onako pošteno, volim kada krckaju. 😁 Inače, kim mi je ovde začin pod obavezno, mnogo se lepo uklapa.

Pekla sam u tepsiji dimenzija 25x35, da li možda moglo i u tepsiji od rerne? Razmišljala sam tako da uradim, ali sam se u poslednjem trenutku predomislila, jer sam mislila da ću dobiti palačinku. Meni ni ova debljina ne smeta, hrskava je korica, a proja je sipkava, što mi odgovara, čisto me informativno zanima kad je budem opet pravila. 🙂