Moj profil

KARAMEL TORTA

19

Moj unuk je za svoj 4-ti rođendan poželeo spajdermena na torti i ja sam mu, naravno, ispunila želju. Napravila sam ga od smese ratluka i prah šećera a sama torta je sa ukusom karamela...

Moj unuk je za svoj 4-ti rođendan poželeo spajdermena na torti i ja sam mu, naravno, ispunila želju. Napravila sam ga od smese ratluka i prah šećera a sama torta je sa ukusom karamela...

Sastojci

Za kore
3 cela jaja
30 kašika mlevenih oraha
1 i po kašiku brašna
Za krem
1 kesica pudinga sa ukusom karamela
10 kašike šećera
250 gr margarina
4 dl mleka
Za prelivanje kora:
2 kesice karamela
2 dl mleka

Priprema

1.

Mutite mikserom 4 belanca i 1 celo jaje, dodajte 5 kašike šećera, pa kada se dobro umuti (nemojte da vas buni što je smesa malo ređa), kašikom lagano umešajte10 kašika oraha i 1/2 kašike brašna. 

2.

Sipajte masu u okrugli kalup, obložen papirom za pečenje i pecite koru oko pola sata na 180 st. Na ovaj način ispecite još dve kore.

3.

Za krem umutite 12 žumanaca i u njih dodajte puding i sve izmešajte sa malo hladnog mleka. U posebnom sudu otopite 10 kašika šećera, pa kada se  sav šećer rastopi (karamelizuje), sud sklonite sa ringle i nalijte ostatak mleka. U to dodajte i predhodnu masu, vratite na ringlu i kuvajte dok se ne zgusne. Kuvan karamel krem ostavite da se malo prohladi pa u njega dodajte penasto umućen margarin. Sve dobro mikserom izmutite.

4.

Karamele otopite u mleku pa time prelijte sve tri kore. Na tacnu za tortu stavite prvu koru. premažite je kremom, pa drugu koru, pa krem i na kraju treću koru, koju možete takođe premazati kremom. 

5.

Ja sam poslednju koru prelila glazurom od čokolade, kako bih na nju postavila spajdermena.

3

@kira1, verujem da ćeš jednog dana, svakako i ti, ispunjavati želje svojim unucima...

@mrkvcjin, drago mi je da ti se sviđa...👋

Torta je jako lepa!

sunce bakino iako nemam unuka uvijek se veselm kako ču jednog dana ja ispunjavati želje 👋