Moj profil

Curry puffs

90 minuta
26

Prvi put sam curry puffs probala kada nam ih je za jedno druženje napravila prijateljica koja je na studiju boravila u Maleziji. Inače volim njenu kuhinju i ovom prilikom opet apelujem da me usvoji. :D Kasnije mi je dala recept, napravila sam ih i sama, pa vam prenosim recept da napravite i vi. :)

Prvi put sam curry puffs probala kada nam ih je za jedno druženje napravila prijateljica koja je na studiju boravila u Maleziji. Inače volim njenu kuhinju i ovom prilikom opet apelujem da me usvoji. :D Kasnije mi je dala recept, napravila sam ih i sama, pa vam prenosim recept da napravite i vi. :)

Sastojci

za
Tijesto
300g brašna
150ml vode
75ml mlijeka
2 male kašike soli
Punjenje
3 kašike ulja
1 kašikica sjemena gorušice*
1 kašikica sjemena kima*
1 mali crveni luk
3 čehna bijelog luka
komadić đumbira*
1 kašika peršuna (svježeg ili suhog)
1 paradajz (zreo)
1 mala mrkva*
4 kašikice curry-ja
po želji bibera
po želji soli
par kapi limuna*
*opcionalno

Priprema

1.

Brašno odvagati i pomiješati sa solju. Pomiješati vodu, mlijeko i maslac i zagrijati tek toliko da se maslac istopi, a zatim postepeno dodavati brašnu i mijesiti dok se ne dobije glatko tijesto. Možda neće trebati sva tekućina, zbog toga je bitno postepeno dodavati.

Tijesto prekriti vlažnom krpom ili prozirnom folijom i ostaviti da odmara pola sata, dok pripremimo punjenje.

2.

Krompir oguliti i nasijeći na male kockice. Isprati ga od škroba i ostaviti da se ocijedi. Mrkvu također oguliti i nasijeći na male kockice. Paradajz oguliti i nasjeckati na sitne komadiće. Ukoliko nemate paradajza, možete koristiti 100ml paradajz sosa (ali ne koncentrata). Luk sitno nasijeći, bijeli luk protisnuti ili narendati na sitno, đumbir narendati na sitno i peršun nasjeckati.

3.

Ulje dobro zagrijati na srednje jako vatru (kod mene 6 od 9), dodati sjeme kima i gorušice i kratko propržiti. Dodati luk i kratko ga dinstati, a zatim dodati paradajz i dinstati dok ne omekša. Dodati bijeli luk i đumbir, kratko propržiti, a zatim dodati krompir i mrkvu. Promiješati, pa dodati peršun, curry, so i biber. Zaliti čašom vruće vode i ostaviti da se dinsta na nižoj temperaturi. Povremeno miješati i provjeravati da li je potrebno dodati još vode.

Kada je krompir kuhan, ako je potrebno dodati još soli ili bibera ili malo limuna, izručiti smjesu na tanjir da se ohladi.

4.

Tijesto možete oblikovati na više načina, od kojih su najlakša dva - praveći trokute i praveći polukrugove.

Ako želite polukrugove, tijesto tanko razviti i isijeći kalupom 5 krugova, ili tijesto podijeliti na 5 dijelova i razviti svaku kuglicu u krug. Jedna "jufkica" treba biti veća od dlana. Petinu smjese staviti na sredinu "jufkice", na rub polovice kruga razmazati kap vode i drugu polovicu prebaciti i spojiti. Na slici sam ovaj proces završila korištenjem prikazane spravice, ali je dosta lakše raditi ručno.

Ukoliko želite raditi trokutiće, onda je dovoljno tijesto razviti u dugi pravougaonik i izijeći na 5 kvadrata, te ponoviti gore opisani proces.

5.

U tavi zagrijati 0,5cm ulja i pržiti puffse po 2-3 minute s obje strane. Staviti na papirni ubrus da upije višak masnoće, a naknadno se može staviti i na rešetku za hlađenje kolača da zadrži hrskavost.

Zamrzavanje
1.

Rečeno mi je da se mogu zalediti tako što se kratko proprže s obje strane, tek toliko da tijesto nije sirovo, a zatim spreme u kutiju sa dobrim zatvaranjem i naknadno prže dok ne porumene.

Posluživanje

Poslužiti toplo.

  • Krumpir-pogacice(1)

3

Super neobican receptic, voljela bih probati, samo znas li gdje mogu kupiti sjeme gorusice u Sarajevu?

jako fino odgovorno tvrdim pravim cesto samo malo drugaciji fil.

preporucujem!!!

Izgleda super. To moram probati.

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)