Moj profil

Posna sarma

117

Vegetarijanstvo nisam shvatila kao lišavanje, vec kao usklađivanje... Tako se i omiljena sarma prilagodila mom načinu ishrane, a verujte mi, mnogi koji jedu meso u slast smažu po 3-4 moje sarme. Razlikuju se od uobičajnh posnih po sastojcima, ali je ukus i dalje gurmanski...

Vegetarijanstvo nisam shvatila kao lišavanje, vec kao usklađivanje... Tako se i omiljena sarma prilagodila mom načinu ishrane, a verujte mi, mnogi koji jedu meso u slast smažu po 3-4 moje sarme. Razlikuju se od uobičajnh posnih po sastojcima, ali je ukus i dalje gurmanski...

Sastojci

fil
100 gr praziluka ili crnog luka
2-3 kašike ulja
80 gr integralnog pirinca (može i obican)
40 gr mix pahuljica (ovsenih, raženih i jecmenih)
20 gr sojinih pahuljica (ne mora!)
1/2 kašicice bibera
1/2 kašicice mlevene zacinske paprike - može ljuta
1/2 kašicice mlevenog sušenog povrca
po ukusu soli
za sarmu
10 vecih listova kiselog kupusa (ili 20 malih)
2-3 male crvene ljute papricice
po ukusu mlevene zacinske paprike - može ljuta
0,5 dl ulja
još 2 lista kiselog kupusa za podlogu i pokrivanje sarme
po potrebi vode

Priprema

1.

Na ulju propržiti iseckani praziluk (crni luk) da svene, skloniti sa vatre. Dodati oprani pirinač, mix pahuljica, soju i začine. Po želji dodati u fil još malo ulja.

2.

Listove kiselog kupusa isprati pod mlazom vode i odstraniti im zadebljali deo. Svaki podeliti na dva dela (ja to radim kuhinjskim makazama). Ako su manji, ostaviti ih cele.

3.

Na sredinu (i pri vrhu) lista kupusa staviti u kašičicu fila, preklopiti levi deo da ga pokrije, desnim delom lista ulevo sve preklopiti. Od vrha pažljivo urolati sarmu. Tako uraditi sa svim listovima i filom dok se ne potroše.

4.

Zamotane sarme ređati u dublji sud podmazan uljem na čije smo dno raširili list kupusa. Kada sarme popune sav prostor, posuti ih mlevenom začinskom paprikom, dodati lovorov list i ljute papričice. Preko donjeg reda poslagati preostale sarme, posuti ih sa još malo mlevene začinske paprike, preliti uljem i pokriti listom kupusa. Naliti sa toliko vode da sarme ogreznu u njoj i pritisnuti tanjirićem da sarme ostanu u vodi.

5.

Sud sa složenim sarmama staviti na vatru, na srednjoj temperaturi grejati dok ne provri, a zatim je smanjiti na najmanju i ostaviti da sarma krčka 3-4 sata, a može i duže. Što se više lagano kuva, lepša je.

6.

Napomena 1. mart 2018. godine: poslednjih godinu dana sarmu začinim dimljenom alevom paprikom (nekad slatkom, nekad ljutom), ukus je mnooooogo bolji!


Više o receptu pogledajte na blogu Gaga u kujni -  https://gagasrce.blogspot.com/2014/01/posna-sarma.html

Posluživanje

Ova sarma je dobra i topla i hladna. Podgrevanje joj daje sve bolji ukus, a na hladnom može da stoji nekoliko dana. Uz domaci hleb i malo crnog luka dovoljna je za dobar zimski rucak. I naravno, uz nju dobro ide caša vina ili piva.
I još neki savet :)

Sarma ne mora da se zaprži jer ima dovoljno i ulja i zacinske paprike.

Sojine pahuljice mogu da se izostave, dobra je i bez njih. Ili obratno, može samo sa sojinim, a bez ostalih. Probala sam sve varijante.

Praziluk ne mora da se prži , vec samo naseckan pomešati sa ostalim sastojcima.
Oprezno soliti, kiseli kupus je vec dosta slan.

  • Posno(4)
  • Sarma(2)
  • Brankai-probala(1)
  • Overeno-gaga(1)
  • Posno-r(1)
  • Rucak-bez-mesa(1)
  • Sveti-nikola(1)
  • Gotveni-jadenja-sarma-posna(1)
  • Mljeveno-meso-sarma(1)

22

Posle mnooooogo pokušaja da sliku dodam u galeriju, neka moje isprobavanje ove odlične sarme bude evidentirano makar ovako:
https://www.coolinarika.com/slika/posna-sarma-gagaherc-a131ef3e-8e01-11eb-ab96-967b2dfe2583

🤗

Draga Branka, raduje me da ti se ova moja sarma svidela👏Hvala ti puno na isprobavanju i sličici🤗Pozdravljam i tebe, i tvoje prijatelje i familiju, uživajte svi zajedno u sarmi, ja bih isto..👋

Ovako je ispalo drugima