Moj profil

Sacher muffins

79

Dobro poznati okus torte u drugom izdanju. Recept koji koristim vec godinama ne sadrzi brasno a mi vam takve kolace jako volimo. Umjesto brasna kako ide u originalni recept, moj izbor su orasi. Svidjece vam se ova kombinacija.

Dobro poznati okus torte u drugom izdanju. Recept koji koristim vec godinama ne sadrzi brasno a mi vam takve kolace jako volimo. Umjesto brasna kako ide u originalni recept, moj izbor su orasi. Svidjece vam se ova kombinacija.

Sastojci

Tijesto
10 kom jaja
300 g cokolade za kuhanje sa visokim postotkom kakaa
300 g secera
300 g maslaca
djem od marelice
20ak kom polovica jezgre oraha
Preliv
200 g cokolade sa visokim postotkom kakaa
200 ml vrhnja za slag

Priprema

1.

Umutiti bjelanke sa malo soli (na vrh noza). Dodavati zumanca jedno po jedno i nastaviti mutiti. Zatim dodavati lagano secer u nekoliko navrata i mutiti mikserom dok se secer otopi i dok dobijemo finu gustu masu. Polagano dodati orahe i vrlo lagano izmjesati. Ovo vam je fina smjesa s kojom treba biti njezan :)

2.

Na laganoj vatri otopiti maslac i cokoladu i u laganom mlazu dodati u masu sa orasima mijesajuci cijelo vrijeme (opet lagano, jer masa treba ostati pjenasta).

3.

Prethodno pipremljene kalupe za muffins puniti do 2/3, peci u zagijanoj rerni na 180 oko 15-20 minuta, zavisi od rerne.

4.

Poluohladjene odvojiti od kalupa, provjeriti da li je svaki muffin citav pa ih ponovo vratiti u kalupe. Povrsinu muffina koja se malo napuhala lagano prstima pitisnuti kako bi smo ih izravnali (to ide vrlo jednostavno, jer je korica koja se uhvati na povrsini vrlo tanka i hrskava i lako je s njom manipulirati). Takve kolacice premazati u tankom sloju djemom od marelica, lagano utisnuti po jednu polovicu orahove jezgre i preliti prelivom od cokolade koji se priprema tako sto na laganoj vatri otopimo cokoladu sa vrhnjem i odmah vruc preliv koristimo.

Posluživanje

Ovi su muffini toliko ukusni i fini i svecani da vam je uzalud brojati im kalorije :)

Moze se pripremiti i kao torta (jedan veliki muffin :) Ovo vam je jos i jednostavnije, kolicina je za standardni kalup od torte. Ako ga pecete u kalupu za tortu, vrijeme pecenja se produzuje na oko 40ak minuta. Ovakva torta se reze tek nakon nekoliko sati, dok se dobro stegne u frizideru. Slag ili kugla sladoleda od vanilije je savrsen izbor kao dodatak komadu torte ili muffinu.

  • Mafini(2)
  • Orasi(2)
  • Muffins-slatki(1)
  • Bez-brashna(1)
  • Bez brašna(1)
  • Mufini(1)
  • Chokolada(1)
  • Muffini-brez-moke(1)
  • Čokolada(1)

11

👍

Zhizhi, drago mi je da pre-mljaci 🙂

pravila sam u obliku torte. pre-mljac! gore se napravi fina korica kao kod zaherice.