Moj profil

Čokoladna torta

60 minuta
27

moj najdraži recept za čokoladnu tortu...jako jednostavan...brz za napravit, a svaki put se svi oduševe ukusom......

moj najdraži recept za čokoladnu tortu...jako jednostavan...brz za napravit, a svaki put se svi oduševe ukusom......

Sastojci

za
Kora
15 kašika šećera
13 kašika mlijeka
13 kašika ulja
14 kašika brašna
3 kašike kakaa (KRAŠ)
Krema
500 mL Vrhnja za kuhanje
2-3 kašike kakaa (KRAŠ)
Preljev
200 mL mlijeka
3-4 kašike marmelade (kajsija, jagoda, višnja, šipak,)

Priprema

Krema
1.

Kremu obavezno prvo pripremiti jer joj treba duže vremena da se ohladi. Vrhnje zagrijati ali paziti da ne proključa! U toplo vrhnje dodati izlomljenu čokoladu i miješati dok se sva čokolada ne otopi. Dodati 2-3 kašike kakaa i dobro umiješati u kremu. Kremu ostaviti prvo da se prohladi na sbnoj temperaturi a onda je prebaciti bar 1h u frižider (krema će biti jako gusta i praktična za premazivanje torte...ako nije kemasa ostaviti da se još ohladi inače će da curi iz torte.

Kora
1.

Pet cijelih jaja umutiti kratko, potom dodati šećer i pjenasto umutiti. Dodati mlijeko i ulje i kratko promiješati da se sjedini. Dodati brašno pomiješano sa praškom za pecivo, Sjediniti smjesu. Potom dodati kakao kratko promiješati smao da se kakao sjedini sa ostatkom tijesta. Koru peći u podmazanom kalupu promjera 26 cm u zagrijanoj rerni na 160-180°C. Kora se peče nekih 15 do 20 minuta. Pečenu koru ostaviti da se hladi.

Filovanje torte
1.

Ohladjenu koru presijeći na dva dijela. Ako ste spretnije možete koru dijeliti i na tri dijela. Koru prvo dobro nakvasiti smjesom mlijeka i marmelade a potom premazati filom (podijelite sebi fil, jer se torta premaže i okolo filom a planirajte da imate dovoljno fila za svaki premaz). potom staviti drugu koru i ponoviti postupak. Na kraju tortu premazati okolo filom i ukrasiti po želji.... Ja sam ovu ukrasila kokosok i bijelim fondanom. Možete je ukrasiti i listićima badema ili orasima.....

  • Torti(1)
  • Čokoladna torta(1)
  • Cokolada-kolac(1)

2

Misli se na kakao marke Kraš. 😁

Da li se misli na kras ekspres,ili bas na kakao marke kras? 🙂

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)