Moj profil

Doboš torta

599

Neću uopšte da razmišljam koliko recepata za istoimenu tortu ovde ima, verovatno mnogo. Svaka od vas ga je pisala (pa tako i ja), onako kako je i pravila. Meni se baš ovakva sviđa, pa recept pišem i čuvam za ubuduće. Ovom prilikom ću se još jednom od srca zahvaliti Anniki na nesebično podeljenim savetima vezano za kore, a svoja lična iskustva ću podeliti sa svima vama. Torta je pravljena povodom svekrovog 65. rođendana i ujedno odlaska u penziju.                                 Neka Vam je sretna i slatka Nova 2013. godina, baš kao i ova tortica ♥

Neću uopšte da razmišljam koliko recepata za istoimenu tortu ovde ima, verovatno mnogo. Svaka od vas ga je pisala (pa tako i ja), onako kako je i pravila. Meni se baš ovakva sviđa, pa recept pišem i čuvam za ubuduće. Ovom prilikom ću se još jednom od srca zahvaliti Anniki na nesebično podeljenim savetima vezano za kore, a svoja lična iskustva ću podeliti sa svima vama. Torta je pravljena povodom svekrovog 65. rođendana i ujedno odlaska u penziju.                                 Neka Vam je sretna i slatka Nova 2013. godina, baš kao i ova tortica ♥

Sastojci

za
Kore (10 komada) prečnika 20cm
6 kašika šećera
6 kašika brašna
po želji sitno rendana korica limuna
Krem
200 gr čokolade za kuvanje (40% kakao mase)
250 gr PRAVOG putera
Karamel glazura
2 kašike sveže ceđenog limunovog soka
Za dekoraciju
1 kesica čokoladnog šlag krema (+mleko)

Priprema

Kore
1.

Na papir za pečenje olovkom iscrtati 2 kruga prečnika 20 cm. Ukupno pripremiti ovakva 4 papira, a zatim još 2 posebna papira na kojima ćete iscrtati po jedan krug.

*Dakle: 4 papira x 2 kruga i 2 papira x 1 krug.

2.

Odvojiti belanca od žumanca (za početak samo 3 jaja). Belanca penasto umutiti sa prstohvatom soli, zatim dodavati kašiku po kašiku šećera (3 kašike) dok belanca ne budu čvrsta i sjajna. Zatim smanjiti brzinu miksera i dodavati jedno po jedno žumance (3 žumanca).

3.

Brašno (3 kašike) direktno prosejati preko umućenih jaja, pa smesu špatulom vrlo nežno promešati dok se jaja i brašno ne povežu u lepu, glatku i jednoličnu smesu, bez grudvica. 

4.

Smesu rasporediti u 5 krugova, u svaki po tri kašike.

*Ovako: Veću tepsiju (od rerne) okrenite, pouljite i preko zalepite jedan papir sa iscrtana 2 kruga-rasporedite i ravnomerno razmažite smesu.

Drugi papir stavite na radnu površinu - rasporedite i ravnomerno razmažite smesu (u 2 kruga).

Treći papir neka bude onaj gde imate samo jedan iscrtan krug, pa na njega takođe rasporedite i ravnomerno razmažite smesu (ja sam ovaj papir stavila na okrenutu okruglu tepsiju) .

5.

Rernu zagrejati na 160°C. Tepsiju stavite u rernu - budite obazrivi, kore bukvalno budu gotove za 2-3 minuta. Čim dobiju lepu smeđu boju, istog momenta ih vadite iz rerne.

6.

Papir svucite sa tepsije, pa na tepsiju stavite drugi papir sa već razmazanom smesom i ponovite postupak pečenja, nakon ove ture stavite 5. koru da se peče (okruglu tepsiju).

7.

Zatim, pažljivo skinite papir za pečenje sa svake kore - cepkajte ga, trebalo bi bez problema da se skida. Biskvite slažite jedan na drugi i pokrijte ih krpom dok pripremate sledeću turu, od preostala 3 jaja. Postupak je isti.

Krem: Pišem onako kako mi je mama prenela utiske, jer ga je ona kuvala dok sam ja bila na poslu :)
1.

Cela jaja i šećer umutiti mikserom dok se ne zapene i ne pobele. Kuvati na pari nekih 20ak minuta, mešajući konstantno. Krem je gotov kada provučete varjaču kroz krem i vidite dno šerpe/ posude.

2.

Zatim dodajte čokoladu izlomljenu na kockice i mešajte na pari još par minuta dok se sva čokolada ne otopi i poveže sa jajima. Krem pokriti prozirnom folijom i ohladiti.

*Krem će biti gust ali ne i čvrst, neka vas to ne brine, čim ga sjedinite sa puterom, biće savršen.

3.

Puter sobne temperature umutiti mikserom, pa malo po malo dodavati krem uz neprestano mućenje. Kada se krem i puter lepo sjedine, krenuti sa filovanjem.

*Po mogućnosti koristite pravi puter, jer je ukus znatno drugačiji, a krem je daleko ukusniji.

*Ukoliko se odlučite da prvo pravite krem pa tek onda kore, krem nipošto ne stavljajte u frižider, jer će se toliko stisnuti da ga nećete moći mazati. Umutite ga sa puterom neposredno pred filovanje.

Filovanje: Obruč kalupa obložiti folijom sa unutrašnje strane i postaviti na tanjir odgovarajuće veličine.
1.

Kore rasporediti po radnom stolu (samo 9 kora, jer će 10. trebati za karamel preliv) i na svaku raporediti jednaku količinu krema (2.5-3 kašike).

2.

Na tanjir (unutar obruča) stavite prvu koru i krem ravnomerno razmažite, popunjavajući prostor između krajeva kora i stranice obruča (jer se kore hlađenjem malo skupe, pa bi u ovom slučaju bilo najbolje koristiti podešavajući obruč ili ga ne koristiti uopšte, ja lično volim da filujem unutar obruča), pa postupak ponoviti dok ne utrošite sve kore. Zadnja kora će vam biti tačno u visini kalupa.

3.

Gotovu tortu odložite u frižider. Nakon par sati hlađenja, skinite obruč, odlepite foliju, pa površinu torte ukrasite karamelizovanim biskvitom, a stranice umućenim čokoladnim šlag kremom.

Karamel glazura: Ovo je meni bio najkomplikovaniji deo.
1.

Šećer otopiti na laganoj vatri, do svetlo smeđe boje, pazite da vam ne zagori. Kad se sav šećer otopi, šerpu sklonite sa vatre, dodajte puter i limunov sok, vratite na ringlu i mešajte dok se sve  ne poveže.

2.

Papir za pečenje, nešto veći od veličine biskvita/ kore, postaviti na tacnu. 10ti biskvit (koji smo ostavili sa strane; nađite što lepši i što ravniji), staviti na pek papir i iseći na 12-16 jednakih komada (trouglova).

3.

Gotov karamel prelijte preko biskvita i ravnomerno razmažite.

E sad... Pokušala sam varijantu provlačenja noža kroz puter pa kroz karamel, prateći linije isečenog biskvita i nije mi supelo, karamel mi se otezao - da li sam trebala sačekati još da se stvrdne, ne znam...

4.

Pa sam uradila ovako: Dok se karamel hladio, ja sam često nožem prolazila kroz karamel, prateći linije isečenog biskvita, sve dok se karamel nije potpuno stisnuo i dok nisam isekla svaki komad posebno - znači imala sam 12 karamelizovanih biskvita oblika trougla.

5.

Savetujem da se karamel pravi par sati neposredno pred dekoraciju, jer sam ga ja pravila predhodni dan, pa je karamel malo omekšao (možda se to ne bi desilo da ga nisam držala ceo dan na sobnoj temperaturi već u frižideru).

  • Torte(29)
  • Dobos-torta(14)
  • Torta-dobos(7)
  • Dobosica(5)
  • Dobos(4)
  • Torta(4)
  • Specially(1)
  • Cake-is(1)
  • Klasicne-torte(1)

91

Original dobošica ide sa 6 kora a ne sa 10.Najbolja torta ili kolač na svetu

Pravila sam svoju prvu dobošicu i držala sam se uglavnom ovog recepta. S malim izmjenama- pekla sam 9 korica od 9 jaja promjera 24 cm. Malo je niža od originala, ali tako sam htjela. Krema je nakon kuhanja na pari bila jako čvrsta čak tvrda, ali to pripisujem kuhanju na kipućoj vodi, nisam smanjivala.Bitno da se lijepo spojila s maslacem, dobila sam savršenu kremu. Karamel sam radila po uputama, ali nož se lijepio. Počela sam ga umakala u vrelu vodu (naravno da sam ga prisala prije urezivanja) i bilo je sve puno lakše.Ne znam kakav je presjek jer nije za mene, ali toplo se nadam da je dobar. Korice su se jako lijepile ma gdje god da sam ih odlagala, zato pažljivo s time. Mislim da bi najbolje bilo ostavljati ih na papiru dok se ne ohlade, potom ih lagano odvojiti od papira i dalje ostaviti s papirom. Da, papir sam podmazala s malo ulja, tada se korice odlijepe bez problema i bez cjepkanja .Moje iskustvo, možda nekome pomogne.Po receptu coolinarike korice se peku 15 minuta! Ni slučajno, samo 3-5 minuta kao što piše u ovom receptu.🙂

#88 Sondrica, zaista nemam odgovor na to pitanje.