Moj profil

Tijesto za pizzu

160

.

.

Sastojci

za
Tijesto:
400 g brašna tip 00 (ili 300 g glatkog brašna i 100 g oštrog brašna)
20 g svježeg kvasca ili 7 g suhog
1 žličica šećera
250 ml mlake vode ili pola mlijeko-pola voda
1 žličica soli
Brzo tijesto:
2 čvrsta jogurta od 200 ml
4 čaše od jogurta brašna
1 žličica soli
Tijesto sa kiselim vrhnjem:
500 g brašna
malo ulja
malo soli
1 vrećica suhog kvasca
mlijeka koliko treba da se dobije mekano tijesto koje se ne lijepi

Priprema

1.

1. Kvasac razmutite sa šećerom, 1 žličicom brašna i malo mlake vode, pa ostavite na toplom mjestu da naraste. Ako vam se ne žuri, stavite upola manje kvasca. Što je manje kvasca, duže je potrebno tijestu da se prirodno diže, što tijesto čini puno finijim.

2.

Prosijte brašno u posudu. U sredini načinite udubljenje, pa stavite nadošli kvasac, maslinovo ulje, sol i mlaku vodu. Zamijesite tijesto. Prebacite ga na pobrašnjenu radnu površinu i energično mijesite. Što ga više mijesite, tijesto postaje elastičnije i više razvija gluten.

3.

Tijesto oblikujte u kuglu, stavite u nauljenu zdjelu i pokrijte. Ostavite na toplom mjestu da udvostruči volumen.

4.

Pizzu pecite u nauljenom limu ili limu obloženom papirom za pečenje. Tijesto malo stanjite na radnoj površini, pa ga prebacite u lim i rastežite prstima od sredine prema van. Sredina treba biti tanka, a rubovi malo deblji.
Na tijesto stavite omiljeni nadjev i pecite u zagrijanoj pećnici.

Ako pečete na papiru za pečenje, tada lim zagrijte skupa sa pećnicom. Tijesto oblikujte na papiru, stavite nadjev i skupa sa papirom prebacite na vreli lim.

5.

Za 1 kg brašna potrebno je:
1 kg brašna tip 00 (ili 800 g glatkog brašna+200 g oštrog brašna)
1 kocka svježeg kvasca
620 ml vode (ili 450 ml vode+170 ml mlijeka)
2 žličice soli 
2 žličice šećera
5 žlica maslinovog ulja
Tijesto podijelite na 6 loptica.

6.

Bilješke:

Brašno 00 idealno je za tijesto za pizzu iz dva razloga: sitno je mljeveno i ima niži sadržaj glutena od drugih vrsta brašna.
Sazrijevanje tijesta najvažniji je postupak koji će vam osigurati vrhunsku pizzu pa je tijesto najbolje ostaviti da odstoji preko noći u hladnjaku. Zato s pripremom tijesta započnite dan ranije, naravno ako imate vremena. Tijesto nakon prvog dizanja stavite u najlon vrećicu (pripazite da ima dovoljno mjesta za dizanje) i spremite u hladnjak. Tijesto u hladnjaku može trajati do 7 dana. Kad ste spremni za pripremu pizze, izvadite tijesto iz hladnjaka otprilike 1 sat prije pečenja. Neka se zagrije na sobnu temperaturu.
Za umak je najfinija sitno sjeckana rajčica iz konzerve (polpa di pomodoro) koju procijedite kroz fino sito od viška tekućine. U ocijeđenu rajčicu dodajte žlicu maslinova ulja, dva prstohvata origana i prstohvat soli te dobro izmiješajte. Umjesto sjeckane rajčice možete koristiti passatu, odnosno, pasiranu rajčicu.
Kečap nije umak od rajčice.
Ne pretjerujte s nadjevom. Manje je više.
Šunka, salame i panceta neka budu tanko rezani.
Origano možete dodati u umak od rajčice, ali ga možete posipati po vrhu (malo prije pečenja, malo nakon pečenja).
Najvažnije – pizzu pecite u pećnici zagrijanoj na 250°C, na najniže postavljenoj rešetki i to između 8 i 10 minuta. Pizza se peče kratko, na visokoj temperaturi. Na taj način se postiže hrskavost tijesta i savršeno topljenje sira. Nisu sve pećnice iste, pa pripazite na vrijeme pečenja i temperaturu. Pizza je pečena kad se sir lijepo otopio (ne smije izgoriti), a rubovi tijesta poprimili lijepu zlatnu boju.

7.

Brzo tijesto:

Od svih sastojaka zamijesite tijesto. Ne treba čekati da tijesto naraste, odmah je spremno za pećnicu.

8.

Tijesto sa kiselim vrhnjem:

Zamijesite tijesto, stavite u najlon vrećicu pa u hladnjak na 2 sata. U hladnjaku može stajati do 7 dana.

  • TIJESTO(2)
  • Always(1)
  • Mmmpizza-is(1)
  • Mmmpizza(1)
  • Tijesto-za-pizzu(1)
  • Tijesto-pizza(1)
  • Pića(1)

9

Jogurt, mlijeko, jaja, kiselo vrhnje...jeste li sigurno da je to recept za pizzu ili neko drugo jelo? Jer ovo su sastojci koji s pizzom nemaju nikakve veze i nitko to ne stavlja u pizzu.

Nećeš falit, sigurna sam 👍

Prvi put sama radim tijesto, sad sam ga stavila da se digne prvi put, za 20min se dize dosta brzo!! Nadam se da ce uspjeti! Sa kupovnim nikada nije bilo dobro, ne uspijem ga razvuci, kao guma bude, a o okusu da ne pričam, moja baka bi rekla "ko opanak".

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)