Moj profil

Domaca baklava

78

Na vas zahtev postavljam ovaj Rp.koji se meni veoma dopao,a Rp.je od jedne moje zemljakine-NeveneGj,unapred se izvinjavam i nadam se da mi nece zameriti,ali stvarno baklava joj je fenomenalna. 

Na vas zahtev postavljam ovaj Rp.koji se meni veoma dopao,a Rp.je od jedne moje zemljakine-NeveneGj,unapred se izvinjavam i nadam se da mi nece zameriti,ali stvarno baklava joj je fenomenalna. 

Sastojci

250ml ulje
prstohfat so
1kg-1,2kg brasna(meni je trebalo negde oko 1kg i 60gr)
450gr. seckani(tuceni)orasi
za preliv
125gr. margarina(ja sam stavila puter)
300ml ulje
za posip kora
250gr. niseste(gustin-meni je trebalo oko200gr.)
serbet(agda)
1kg+2case(200ml) secer
1l+1case(200ml) vode
2vanile

Priprema

1.

Od sastojci za testo:mineralne vode,ulja,prstohfat soli,1 pecivo i brasna zamesi se testo.Ostavi se da malo odmori,pa se podeli na 50 loptica.Svaka loptica rastanji se kao mali tanjuric za torte,pri tom se posipa sa nisestem i takve 5 korice(izmedju posipane sa nisestom),slazu se jedna na drugu i od njih rastanji se kora koliko je velika tepsija N-40(ja sam imala br.34,a i nju sam morala da pecem u komsiluk,posto izgleda da mi je rerna mala).Kada se stavi u tepsiji,porosi se sa orasima(po Rp.orasi su bili samo u sredini,ali ja sam ih stavljala na svaku koru(napravljena od 5korica).I tako 5x5korica izmedju orasi naprave se svih 50loptica(znaci 10kora od po 5korica).Kada se zavrsi ostrim nozem se seku rombovi(ja sam kockice),ali nije uopste tesko-sa gotovih kora secenje mi je''nocna mora''.

2.

Sada se baklava polije mesavinom ulja+stopljeni margarin(puter) i stavi se da se pece najpre 30min na 200C,pa oko 45min na 170-180 C(ako vidite da vam gori stavite alu-foliju).

3.

Kada se baklava ispece i ohladi,prelije se vrucim serbetom(najbolje je drugi dan).                            Porucila bih da je baklava odlicna,da nije teska za spremanje i da joj je Rp.Neveni super.Hvala joj na divnom rp.

  • BAKLAVA(4)
  • Domaca-baklava(1)
  • Orjentalni-kolaci(1)
  • Baklave(1)
  • Kolači(1)

15

Da i ja mislim da moze ali trebace da se obrcu-da bi se zapekle sa obe strane.Bas me kopka kako bi bilo,ali sada malo pauza-takve slatkise pravicemo tek za Uskrs😀.Velik poz.svima🤗.

Ja mislim da bi mogla i opcija pečenja samo gore.Čekamo taj svekrov recept.👍

Predivna! Njami!😋

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)