Moj profil

Šuškavac torta

177

Svih 6 recepata za ovu tortu koji su trenutno napisani na coolinarici,znatno se razlikuju od mog recepta,pa stoga pišem recept za Njemu najdražu tortu :)

Svih 6 recepata za ovu tortu koji su trenutno napisani na coolinarici,znatno se razlikuju od mog recepta,pa stoga pišem recept za Njemu najdražu tortu :)

Sastojci

Kore od bjelanjaca-peku se 2 x
4 bjelanjca
270 g šećera
Krema od lješnjaka
ili
Krema od kesten pirea
500 ml mlijeka
4 žlice šećera
1 žlica gustina
125 g maslaca
po potrebi mljevenog keksa

Priprema

1.

Lješnjake ispržite u pećnici ili u mikrovalnoj.Za prženje u MW podijelite ih na 2 dijela.Stavite ih u jednom sloju na plitki tanjur i pecite 5' na 800W.Stavite ih u kuhinjsku krpu,umotajte i ostavite da se ohlade-lakše će se guliti.Isto učinite i sa drugom polovicom.

2.

Odvojite bjelanjca od žutanjaka.Od bjelanjaca i šećera ulupajte jako čvrsti snijeg i dodajte sok od pola limuna.U lim veličine 35x24 cm stavite papir za pečenje i stavite šaum na njega,poravnajte i pecite/sušite u prethodno zagrijanoj pećnici 10' na 150°, a potom smanjite temperaturu na 100°i sušite još 50'.Onda smanjite na 80° i sušite još 1h.U sezoni grijanja ovih zadnjih sat vremena sušenja preskočim i stavim lim na kaljevu peć i ostavim da se sušenje dovrši preko noći.Kad sam imala plinske peći,to sam radila i na njima.Bitno je da se kore jako dobro osuše.Ako imate ventilacijsku pećnicu obje kore možete istovremeno peći/sušiti.

3.

Od pola litre mlijeka odvojite 1 dl, a ostatak stavite kuhati i dodajte mu šećer.Žutanjke i gustin sjedinite i dodajte mlijeko, pa sve skupa promiješajte da nema grudica i kroz cjedilo ulijte u zakuhano mlijeko.Kuhajte dok se ne zgusne.Neće biti jako gusto zbog toga što ima samo jedna žlica gustina i to tako treba.A neće biti ni dovoljno slatka,ali kad se jede kao torta,zbog slatkoće kora taman koliko treba.

4.

Prekrijte površinu kreme prozirnom folijom i ohladite  ju na sobnu temperaturu.Dodajte joj dobro umućen maslac i na kraju mljevene lješnjake.Sada će krema poprimiti pravu gustoću.

5.

Izlupajte slatko vrhnje.

Redosljed filovanja:

kora

pola kreme

malo manje od pola šlaga

pa opet kora,krema i odozgora omažite i ukrasite ostatkom šlaga.
Kremu prije filovanja dobro ohladite, a nafilujte 2 sata prije služenja, jer tada će kore pri rezanju i jedenju fino šuškati-od tuda i ime receptu.

6.

Ovu tortu sam pravila i tako da sam umjesto  lješnjaka u kremu dodala 500 g kesten pirea, a maslac prepolovila.Ako vam ta krema bude malo rijeđa dodajte u nju koju žlicu mljevenog keksa.

A ako koristite kesten koji sami skuhate i očistite u mlijeko dodajte 100 g šećera više, jer je kupovni kesten pire sladak i po želji aromu ruma i vanilije.

7.

29.01.2014.

ako koristite pravo slatko vrhnje preporučam ovaj recept 
tada vrhnje neće popustiti i kore se neće povlažiti 

Posluživanje

Ako su kore dobro osušene,ni sutradan se neće otpustiti vlaga iz bjelanjaca, a torta će i dalje "šuškati".

  • Torte(15)
  • Torta(6)
  • Beze(5)
  • Kesten(5)
  • Cool-torta(1)
  • Tortica(1)
  • Leshnik(1)
  • Kremasti kolaci(1)
  • Poslastica(1)

33

Odlična kombinacija🙂 nije ni čudo što se Njemu sviđa🙂

ide u omiljene..

Divno izgleda, volim tu vrstu kolača, pa još kad je sa kestenom 😵😋👋

Divan receptic

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)