Moj profil

Grčka sladoled torta

32

Ovu tortu vidjela sam u "Hrana i vino",prvi puta radila sam ju po njihovom receptu.Poslije sam svaki puta nešto dodavala ili oduzimala.Pišem ovu zadnju verziju.

Ovu tortu vidjela sam u "Hrana i vino",prvi puta radila sam ju po njihovom receptu.Poslije sam svaki puta nešto dodavala ili oduzimala.Pišem ovu zadnju verziju.

Sastojci

BISKVIT:
2 žlice brašna,na vrh noža pr. za pecivo
malo soka od limuna ili naranče
KREMA:
250 g šećera
500 ml mlijeka
3-4 žlice čokoladnog krem namaza
PREMAZ:
100 g čokolade

Priprema

1.

Žumanjke izraditi sa 2 žlice šećera,dodati 2 žlice brašna promiješanog s malo praška za pecivo i ako je jako gusto dodati 2 - 3 žlice soka.Lagano kuhačom umiješati snijeg od bjeljanjaka.Tako zamutiti 3 biskvita,peći kratko 10-tak min.

2.

Mlijeko i šećer staviti kuhati.Kada zavri kuhati par minuta i staviti na hlađenje.Za to vrijeme želatinu promiješati sa vodom,ostaviti da nabubri.Nakon 10-tak min. želatinu otopiti na slaboj vatri.Nikako ne smije da zavri.Dodati ju u ohlađeno mlijeko,dobro promiješati.Mlijeko ne smije biti prehladno npr. iz frižidera jer će se želatina zgrudvati.

3.

Izmiksati slatko vrhnje u šlag, usipati mlijeko sa želatinom i izraditi.Podijeliti na 2 dijela.U jedan dio dodati čokoladni krem namaz,dobro izmiksati.Drugi dio ostaje bijel.

4.

Uzeti veću zdjelu,obložiti ju prozirnom  folijom.

5.

Jedan od biskvita isječi na 8 kriški(trokuta).Tim kriškama obložiti zdjelu,meni je trebalo 7 kriški.Usipati dio kreme(svejedno je da li prvo bijeli ili smeđi).Na to staviti 2. biskvit,ako treba malo odrezati rub(to ovisi od veličine zdjele).Izliti i drugi dio kreme.Na to staviti 3. biskvit.Staviti na hlađenje,najbolje preko noći.Drugi dan prevrnuti na tacnu,skinuti foliju.

6.

Otopiti slatko vrhnje i čokoladu(paziti da ne zavri).Ostaviti par sati(2-3) u frižideru.Kada se stegnulo,izmiksati.Tom kremom omazati tortu,ukrasiti prema želji.

  • Torte(2)
  • Cake-is(1)
  • Cake(1)

8

🤗😘

Nakon 5 i pol godina netko je pročitao recept i vidio da sam "zaboravila" staviti bjeljanjke u masu žumanjaka i šećera. Hvala ti, ispravila sam. Vjerojatno si pretpostavila da idu u biskvit, ja sam u brzini preskočila taj korak, a nisam provjeravala naknadno (ako i jesam jednostavno nisam vidjela).Još jednom hvala što si od onih što pročitaju recept.😁😉 Drago mi je što si i u mojim receptima.😘

tražim nešto po coolki i tako si danas ti na redu 😀ugl. kod ovog rcpa vidim da su bjelanjci nesvrstani... kaj s njima ❓kam idu❓