Moj profil

Rožata

45

Rožata je tradicionalna dalmatinska slastica s preljevom od karamela 

Rožata je tradicionalna dalmatinska slastica s preljevom od karamela 

Sastojci

6 žlica šećera
550 ml mlijeka
1 naribana kora limuna
1 naribana kora naranče po želji
1 žlica ruma
15 žlica šećera za karamel
tučeno slatko vrhnje za posluživanje

Priprema

1.

U tavi svijetlog dna karamelizirajte šećer na laganoj vatri da ne izgori. Kad se šećer potpuno otopio i dobio boju jantara, oblijte unutrašnjost kalupa za kuglof i ostavite sa strane da se ohladi (ne zaboravite obliti sredinu oko rupe).
Ako rožatu radite u običnoj posudi, direktno u njoj karamelizirajte šećer i kada se otopi, samo oblijte posudu.
Ili je napravite u 8 malih kalupa, metalnih ili za ramekine (samo obratite pažnju na vrijeme kuhanja rožate, puno je kraće, ukupno oko 40 minuta).

2.

Zakuhajte vodu u posudi široj od kalupa. Vode treba biti do 2/3 visine kalupa kada ga stavite u vodu.

3.

Miksajte cijela jaja, šećer i vanilin šećer, ne dugo da se ne naprave mjehurići zraka što bi rezultiralo rupičastom, a ne glatkom rožatom (kao dobro umučena jaja za kajganu).
Dodajte limunovu koricu obavezno, a narančinu po želji, malo ruma i mlijeko te dobro izmiješajte.
Ulijte smjesu u kalup, kalup stavite u posudu s vrućom vodom, pa sve zajedno kuhajte na ploči štednjaka.
Smanjite vatru da voda uvijek bude blizu vrenja, inače bi mogla prskati po rožati kroz rupu u kalupu, ili kad vidite da će voda prokuhati, ohladite je s malo vode.
Kuhajte na štednjaku 45 minuta pa sve zajedno prebacite u pećnicu zagrijanu na 180°C.
Ako je voda isparila, ulijte još vruće vode u posudu.
Pustite da se rožata kuha-peče još 15 minuta. Odozgo se treba uhvatiti žućkasta korica (kad se rožata preokrene, natopit će se karamelom i omekšati). Kad malo protresete kalup, a rožata čvrsto stoji, gotova je.

4.

Kada je rožata gotova, izvadite kalup iz vodene kupelji i pustite je da se ohladi u kalupu. Pažljivo nožićem prođite između rožate i kalupa, nemojte zaboraviti sredinu oko rupe. Na rožatu stavite DUBLJI, RAVNI tanjur za serviranje, dublji zbog karamel umaka, pa je brzo preokrenite. Kalup polako dižite. Ako ne ide, podignite jednu stranu par milimetara u zrak i pričekajte dok ne čujete zvuk nalik na gogolj vode, što je znak da je karamel počeo curiti van. Istovremeno će se i rožata početi odvajati. Sada možete maknuti kalup.
Stavite je u hladnjak da se ohladi.
Dobro ohlađenu rožatu režite na kriške i poslužite prelivenu karamel umakom i sa malo tučenog slatkog vrhnja (može šlag pjena iz tube).

5.

Savjet:
Ako želite kremu procijediti od kore limuna, tada naribanu koricu prokuhajte u mlijeku, pustite da odstoji 2 sata da korica pusti svoju aromu u mlijeko, zatim procijedite mlijeko i dodajte umućenim jajima.

6.

Napomena:
Ovo je mjera za manji kalup za kuglof. Za veći kalup uduplajte sastojke, a vrijeme kuhanja je na ploči štednjaka 55 minuta, a u pećnici oko pola sata.

  • Rožata(5)

17

Hvala tebi od ❤️

Hvala za recept draga   lijepo smo se pocastili.👋

Hvala draga, sretne blagdane tebi i tvojima od srca želim 🙂

Ovako je ispalo drugima