Moj profil

Brzi kroasani

60 minuta
74

Baš su brzi i jednostavni za pripremu. Izgledom podsjećaju na kupovne kroasane, ali ukusom su daleko bolji. Za ove kroasane je najbitnije da su svi sastojci hladni.

Baš su brzi i jednostavni za pripremu. Izgledom podsjećaju na kupovne kroasane, ali ukusom su daleko bolji. Za ove kroasane je najbitnije da su svi sastojci hladni.

Sastojci

za
950gr brašna
15gr soli
500gr maslaca+50gr brašna
1 jaje+2 žlice mlijeka za premazivanje

Priprema

1.

U zdjelu u kojoj će te mijesiti tijesto dodajte brašno. Dodajte sol, šećer i hladan kvasac koji malo izmrvite. Sad dodajte hladnu vodu i hladno mlijeko. Zamjesite tijesto koje će vam biti pomalo tvrdo i pomalo žilavo. Nebrinite tako treba biti.

2.

Tijesto ostavite u hladnjaku nekih 20 minuta. Maslac izmješajte s brašnom i lagano ga rastanjite na radnoj površini. Izvadite tijesto iz hladnjaka i razvucite ga u oblik kocke, otprilike duplo veći od razvučenog maslaca.

3.

Na tijesto položite maslac, pa prvo preklopite lijevu stranu do polovice tijesta, pa zatim desnu do polovice. Sad preklopite gornju i donju stranu na isti način. Tijesto okrenite na način da vam preklopi budu položeni na radnoj površini.

4.

Tijesto sad razvucite u dugi pravokutnik. Lijevu stranu preklopite do polovine, pa zatim i desnu. Zatim preklopite na pola. Slika 6 u kolažu. Sad tijesto stavite u frizer na nekih 10-15 minuta. Ponovo tijesto preokrenite i razvaljajte u dugi pravokutnik, na isti način preklopite i opet vratite u friz. Nakion 15 minuta ovaj postupak opet ponovite. Tijesto sad stavite u hladnjak da se odmori 20 minuta.

5.

Nakon što se tijesto odmorilo, razvucite ga u veliki pravokutnik da vam bude debljine 3-4mm. Tijesto što tanje razvučete kroasani će vam biti lisnatiji. Razrežite ga na trake. Svaku traku režite cik cak da dobijete trokute. Svaki trokut malo razvucite rukom, zarolajte da dobijete oblik kroasana.

6.

Kroasane poslažite na tepsiju obloženu papirom za pečenje, premažite vodom, pokrijte ih čistom kuhinjskom krpom i ostavite pola do sat vremena da fermentiraju. Prije pečenja kroasane možete premazati malo istučenim jajem u koje ste dodali dvije žlice mlijeka, a i ne morate. Kroasane pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C nekih dvadesetak minuta dok vam ne poprime laganu smeđu boju.

7.

Naravno kroasane možete prije nego što ih oblikujete, napuniti marmeladom ili nutellom.

Posluživanje

Ove kroasane možete zamrznit i prema potrebi vaditi i peći. Zamrznite ih odmah nakon što ih oblikujete. Kad ih izvadite iz škrinje ostavite ih nekih 45 minuta da se odmrznu i fermentiraju, pa ih dalje pecite kao i svježe.

  • DIZANO TIJESTO(1)
  • KROASANI(1)
  • Croissant(1)
  • Peciva(1)

7

super kroasani👍

Fantastican recept! Taman da ga pravim za sestrin rodjendan!

Svidja mi se recept ...a i kroasane😉👍

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)