Moj profil

Uskrsna pletenica

96

Za mog malenog unuka <3 !

Za mog malenog unuka <3 !

Sastojci

Kvas
150 ml mlijeka
1 čajna žličica kristal šećera
Tijesto
1 čajna žličica (vrhom puna) soli
1 čajna žličica (ravna) praška za pecivo
1 jušna žlica kruškovca
15 kapi ekstrakta kruškovca
3 vanilin šečera
ribana korica limuna
ribana korica naranče
100 g maslaca
Premaz
4 jušne žlice šećera u granulama ili kristal šećera
ostatak soka od iscjeđene naranče

Priprema

Priprema namirnica za tijesto
1.

Sve namirnice trebaju biti sobne temperature.

Izmjeriti brašno i prosijati ga u veliku široku plasstičnu zdjelu. Napraviti udubinu u sredini i tu staviti žličicu praška za pecivo, malo promiješati.

U drugu zdjelu staviti jaja, šećer i vanilin šećer.

Izribati koricu limuna i naranče. Iscjediti sok od naranče. Odvojiti 50 ml soka (ostatak soka sačuvati, trebat će nam za premaz).Uliti sok u malenu zdjelicu, dodati ribane korice limuna i naranče i kruškovac.

Pripremiti tj izmjeriti ulje i maslac.

Izrada kvasa
1.

Ugrijati mlijeko da bude mlako i u njega dodati 1 žličicu šećera, promiješati, dodati izmrvljenu kocku kvasca - promiješati, postupno dodavati brašno uz lagano miješanje. Poklopiti posudu sa ubrusom i ostaviti da se kvasac digne (cca 4-6 min).

Izrada tijesta
1.

Izmiksati jaja sa šećerom da se sve lijepo poveže.

Na skroz laganoj vatri (jako pažljivo otopiti maslac izrezan na listiće).

U zdjelu uliti izmiksana jaja, lagano miješati i dodavati brašno sa ruba zdjele, dodati ribane korice limuna, naranče, soka naranče i kruškovca . Promiješati sa brašnom.  Uliti ulje (polagano) uz stalno miješanje i dodavanje brašna, dodati  i otopljeni maslac i njega spojiti sa tijestom i ostalim brašnom.

2.

Za to vrijeme nam se i kvasac dignuo.

Lagano ga ulijevati u zdjelu sa tijestom, miješati, povezivati ga sa tijestom i ostatkom brašna. Potrošiti ostatak brašna uz stalno miješenje dok nam se tijesto ne počne odvajati od ruba posude i formirati u loptu. Uzeti tijesto u ruke i baciti ga o radnu plohu (dosta snažno) 15-ak puta.

3.

Omotati tijesto prijanjajućom folijom staviti ga u zdjelu, pokriti poklopcem ili debljom dekicom i staviti ga na toplo da se diže.

Ja ga uvijek stavim u toplu pećnicu koju sam zagrijala na 50°C,a  zatim ugasila.

Tijesto će se dizati nekih 70 minuta.

4.

Dignuto tijesto podijeliti na 4 dijela.Formirati loptice i lagano ih premijesiti uz posipanje - prstohvat brašna za svaku lopticu.

Svaku lopticu omotati platnenim ubrusom, staviti u zdjelu, poklopiti i vratiti na toplo da se dižu.

Pećnicu više nije potrebno zagrijavati.

Sad će nam trebati cca pola sata za dizanje tijesta.

5.

Dignute - ukisane loptice, opet premijesti jako nježno. Od svake loptice napraviti 3 jednaka komada tijesta, među rukama na radnoj plohi lagano ih razvaljati u valjak. Spojiti sve 3 al neka srednja bude 2 cm duža tj da izlazi iz spoja.Na spoj postaviti jaje i srednju dužu traku povući i prekriti jaje, pritisnuti traku da se se zalijepi i početi plesti pletenicu.

Pletenicu premjestiti na pleh obložen papirom za pečenje, prekriti platnenim ubrusom ili kuhinjskom krpom uduplanom i ostaviti da se diže na toplom. Paziti da ne bude propuha!!!

Upaliti pećnicu na 180°C.

6.

Umutiti 2 jaja .

Premazati pletenicu i staviti je peći na drugu prečku odozdo i peći 15 minuta.  Izvaditi je i ponovo premazati i peći još 5 minuta. Nakon toga je premazati sa  sokom od naranče staviti je u pećnicu tek toliko da se sok upije samo minut - dva.

(Ukupno 22 minuta)

Izvaditi iz pećnice, pustiti da se prohladi 5 minuta. Zatim ju prekriti sa papirnatim ubrusom, pa sa kuhinjskom krpom i pustiti da se skroz ohladi.

Kad se ohladila cijelu ju umotati u papirnati ubrus pa u alu-foliju ili ju staviti  u najlon vrećicu i vakumirati ili jednostavno zavezati čvor.

Ovako spremljena zadržat će svježinu i vlažnost par dana!

7.

Dodatak:

Od ovog tijesta možete napraviti i uskrsnu pogaču.

Kad se tijesto prvi put diglo podijelila sam ga na 2 dijela i omotala svaki posebno u platneni ubrus i pustila da se diže. Kad se ponovno diglo od 1 dijela sam napravila pletenicu i 2 male uskrsne pogače a od drugog dijela 1 veću pogaču.

Pogaču sam nakon 2 dizanja prerezala i pustila da prekrivena stoji 10-ak minuta. Sasvim lagano (ovlaš) sam ju premazala sa jajom i stavila ju u zagrijanu pećnicu na 180°C. Nakon 20 minuta sam ju ponovno premazala, ovaj put obilnije, posula sa šećerom, prekrila ju alu folijom koju sam čačkalicom izbockala u sredini (napravila rupice)i stavila ju pećnicu  još 10 minuta. Izvadila, premazala ju sa sokom od naranče, ostavila otkrivenu i vratila u pećnicu na 2 minute.

(Ukupno 32 minute)

  • Uskrs(5)
  • Peciva-slatka(2)
  • Miris-kruha-i-peciva(1)
  • Uskrs-as(1)
  • DIZANO TIJESTO(1)
  • Print(1)
  • Kiflice(1)
  • Peciva(1)

29

Hvala Ivana ❤️

Sve izgleda 👏, od recepta do gotovih proizvoda. Svaka čast!

❤️

Ovako je ispalo drugima