Moj profil

Rižoto sa povrćem

30 minuta
278

Još jedan način kako pripremiti rižoto...za sve vas koji hoćete da se odmorite od mesa a ovaj recept je postan pa ga možete pripremiti i za vreme posta.

Još jedan način kako pripremiti rižoto...za sve vas koji hoćete da se odmorite od mesa a ovaj recept je postan pa ga možete pripremiti i za vreme posta.

Sastojci

za
250 g pirinča, okruglog zrna
1 velika glavica sitno seckanog luka
1 velika šargarepa
4 čena belog luka
1 ljuti feferončić
1 kašika peršuna
po potrebi voda ili povrtni temeljac
ulje za prženje povrća

Priprema

1.

U širu šerpu sa težim dnom, sipati nekoliko kašika ulja ( najbolje je ako se koristi puter ili maslinovo ulje ) i dodati sitno isečenu veću glavicu crnog luka. Pržiti ga dok ne postane staklast, oko 5 minuta, povremeno promešati. Dodati šargarepu, koju ste očistili,oprali i isekli na malo krupnije kockice ( ja volim da vidim komade povrća ) te i nju propržiti nekoliko minuta, šampinjone očistiti mokrim kuhinjskim papirom, i ako su manji iseći ih na pola a ako su veći na četvrtine, dodati ih luku i pržiti 4- 5 minuta,dodati paprike, koje ste očistili od žilica i semenki i isekli na kocke, te i njih propržiti nekoliko minuta. Ja imam neke male crvene ljute papričice i njih stavim umesto feferončića ali ih ne sečem, stavim ih cele, po želji ne morate stavljati feferončić.

Na kraju dodati sitno sečen beli luk i sve zajedno propržiti.

2.

U povrće dodati pirinač  i propržiti ga vrlo kratko zajedno sa povrćem, mešajući.

Dodavati po malo vode ili povrtnog temeljca ( može i belo vino  ali samo prvi put, kuvati dok vino ne ispari, posle dodavati temeljac ili vodu ) i kuvati ga dok pirinač ne postane staklast i nemojte zaboraviti da ga češće promešate.

Kuvati ga na ovaj način dok pirinač ne omekša ali da ne bude gnjecav, obično treba oko 15 do 20  minuta da se pirinač skuva.

3.

Kada je rižoto gotov, sipati u tanjir,posuti seckanim peršunom i poslužiti.

Ako ga spremate u vreme kad nije post,naribati parmezan sir preko rižota, dok je vruć i poslužiti sa zelenom salatom.

4.

Rižoto se obično priprema kao predjelo, mada je nama bio ručak.Možete ga jesti kao prilog uz neko meso ili ribu ili kao samostalno jelo.

5.

Prijatno!!!!

Posluživanje

Kada kuvate rižoto kao prilog, dovoljno je 60 g pirinča po osobi, kod nas je bio kompletan obrok i ostalo nam je da je mogla još jedna osoba jesti... vi najbolje znate koliko vaši ukućani jedu.

  • Rizoto(3)
  • Posno(3)
  • Pirinac(3)
  • Riža(3)
  • RIŽOT(2)
  • ŠAMPINJONI(2)
  • Rd-pomoravka(1)
  • Slanooo(1)
  • Rizoto-povrce(1)

87

Odličan ručak, hvala na divnom receptu!👏

Hvala vam na predivnom receptu. Sve pohvale i od moje tinejdzerke. Ja sam samo prepolovila kolicinu rize, jer nam je ipak za dve osobe bilo previse. Sve ostalo po receptu. Bice sigurno ponovljeno.❤️❤️

Gogo, hvala ti puno. Jako volim puno boja na tanjiru i što mi je šarenije, to bolje.

Ovako je ispalo drugima