Moj profil

Proljetni rižoto

14

Zasluge za ideju idu Jamie Oliveru, zasluge za izvedbu njamamami, a zasluge za polizane tanjure zvjerkastoj familiji. Rižoto od šparoga. Njamanjama. 

Zasluge za ideju idu Jamie Oliveru, zasluge za izvedbu njamamami, a zasluge za polizane tanjure zvjerkastoj familiji. Rižoto od šparoga. Njamanjama. 

Sastojci

1 šalica riže
temeljac za rižu
maslac, maslinovo ulje
sveža metvica

Priprema

1.

Šparogama otrgnite donji drvenasti dio. Zatim odvojite vrhove i stavite ih sa strane, a donji veći dio nasjeckajte (na 2-3 cm dužine). Nasjeckajte poriluk i mladi luk te korijen peršina.

U veću tavu ulijte maslinovo ulje i dodajte žlicu maslaca pa kad se zagrije ubacite poriluk, mladi luk i peršin. Lagano pirjajte i nakon 10ak minuta ubacite šparoge (nasjeckani dio, ne vrhove). Pirjajte još malo pa ubacite rižu i promiješajte par puta. Prelijte rižu s malo bijelog vina i pustite da se  povežu. Alkohol će brzo ispariti a riža će ipak upiti miris.

Podlijevajte rižu s temeljcem i miješajte. Možete dodati samo vodu (u količini koja je potrebna da se riža skuha, nikako prekuha!) ali temeljac bilo koje vrste daje poseban okus. Ja obično radim tako da mi se na plameniku pokraj krčka juha od povrća ili mesa koja će se pojesti kao predjelo pa samo iz nje tekućinu prebacujem u rižoto. Tako ćete si uštedjeti vrijeme. No, još bolje ako ste štreberski tip pa imate temeljac uvijek u zamrzivaču.

Pred kraj, kad je riža gotovo skuhana, ubacite vrhove šparoga. Ne zaboravite posoliti i popapriti rižoto.

Kad je riža skuhana, upila svu vodu ili temeljac, ugasite vatru. U rižoto ubacite naribani parmezan (koristite li onaj u vrećici, slobodno ubacite cijelu vrećicu), 2 žlice maslaca i lagano promiješajte da se sve "sljubi". Dodajte i naribanu koricu limuna, iscjeđeni sok jednog limuna i nasjeckanu svježu metvicu. Promiješajte i poklopite pa ostavite tako 10ak minuta.

Posluživanje

Servirajte "na posteljici" od mlade rikole ili potočnice, na vrh naribajte dobar parmezan i nakapajte maslinovim uljem.

  • Rizoto(1)
  • Pirinac(1)
  • Šparoge(1)
  • Veganski(1)
  • Poriluk(1)

1

Odlican rizoto! kod nas bas nema sparoga ali se mislim da ih ove godine posadim

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)