Moj profil

Princez Krofne

60 minuta
36

Moji omiljeni kolacici, jela sam ih davno u Italiji odnosno slicne kolacice koji se tamo zovu "Bignè", odrasla sam uz te kolacice, ali nikad ne shvatih kako se prave, tako da kada sam pronasla princez krofne, od tada ih pravim svaki vikend =)
jednostavne su jeftine, i mislim da skoro svako ima sastojke u kuci. 

Moji omiljeni kolacici, jela sam ih davno u Italiji odnosno slicne kolacice koji se tamo zovu "Bignè", odrasla sam uz te kolacice, ali nikad ne shvatih kako se prave, tako da kada sam pronasla princez krofne, od tada ih pravim svaki vikend =)
jednostavne su jeftine, i mislim da skoro svako ima sastojke u kuci. 

Sastojci

4dl brasna
4dl vode
1dl ulja
prstohvat soli
ca: 6 jaja
fil
1 vanilla puding
6 kasika secera
2 kasike brasna
1/2 l mlijeka
125gr margarina

Priprema

1.

U serpu stavite 2 case vode (1casa=2dl) 1 casu ulja i prstohvat soli, da provri. 

Kada voda provri jos na sporetu, dodajte 2 case brasna, te mjesate dok se smjesa ne sjedini, i dok se ne pocne odvajati od serpe. 
Sklonite sa sporeta i ostavite ohladiti. 

2.

Kada se "tjesto" ohladi (nemora skroz moze i mlako),

dodavati jaja jedno po jedno, znaci dodate jedno jaje te miksate da se sjedini smjesa, i tako jedno po jedno, od prilike 6 jaja ali tacnu kolicinu je jako tesko pogoditi, zavisi kolika su jaja i kako vam je smjesa ispala, u glavnom bih smjesa trebala na kraju izgledati kao na slici i biti onako bas " gusta".

3.

Sjedinjeno tjesto s jajima mozete stavljati u tepsiju prekrivenom bak-papirom, s spricerom, (paping bag ili obicna sprica (kao moja)) ako nemate moze i s obicnom kasikom. Pecite na 220-250 C , samo 5-7 minuta, zatim smanjite na 200C i pecete jos od prilike 20 min ipak zavisi do rerne, 

Veoma je vazno da su krofnice dobro pecene, ako ne lako ce se desiti to da ce "splahnuti" kada ih izvadite,  to se desilo i mojoj mami i tetki, nikako da shvatim zasto im se to desava a isti recept koristimo, te skontah da ih pre rano izvade, jer se prepadnu da se nece prepeci, nebojte se , trebaju biti malo vise pecene. 

4.

Ovako bih vam trebale izgledati kad su pecene.

5.

Fil je jako jednostavan, pravi se slicno kao vanilin pudding, stavite mlijeko u serpi da se zagrije, 

u medjuvremenu u jednu posudu stavite  vanilin puding (prah) malo mlijeka (2-3kas) zumanca , secera i brasno, to dobro sjedinite i kad je mlijeko toplo ( ne kipuce) dodate mlijeko u posudu, izmjesate zatim vratite fil u serpu i kuhate dok se ne zgusne, (veoma kratko, jer se brzo zgusne) pustite fil da se ohladi, kad je hladan dodate 125g margarina i izmiksate

6.

Krofnice mozete puniti sa spricerom ili ih presjeci na pola sa ostrim nozem za kruh te filovati s kasikom, 

kada su filovane, na pari otopite cokoladu za kuhanje, umacete jednu po jednu krofnicu samo odozgo, i to je to ;) pustite da se dobro ohlade ( u frizideru) i uzivajte, svi ce biti odusevljeni vidjet ce te ;)

  • Princes(1)
  • Princes-krofne(1)
  • Princez(1)

7

Dragana1976 Bravo, heh sorry sto nisam odg. odma =(...

ja kuham tjesto oko 2,3 minute ne vise, i pustim da se ohladi, nekad i meni kao ono izbije mast, onda samo to izrucim iz serpe i normalno stavljam jaja, jedno po jedno, bez problema, 😉 sorry sto nisam odg. odma! 

trebam pomoć..radila sam prvi put i sve je bilo super..kad sam radila drugi put katastrofa. tjesto kao da je bilo pretvrdo i kao da se masnoća odvajala, neznam dali sam prekratko kuhala ili predugo, mislim da predugo, koliko vremenski vi kuhate tijesto  2-3 min ili 10?

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)