Moj profil

Punjene paprike

120 minuta
97

Ovo je recept za punjene paprike sa prethodno dinstanim mesom. Nisu to radile niti moja mama, niti svekrva, ali ovaj recept mi se svidio zbog rahlosti mesa.

Ovo je recept za punjene paprike sa prethodno dinstanim mesom. Nisu to radile niti moja mama, niti svekrva, ali ovaj recept mi se svidio zbog rahlosti mesa.

Sastojci

za
Nadjev za paprike
cca 12 većih svježih paprika, obične ili crvene rog
1-1,20 kg miješanog mljevenog mesa: junetina, teletina, svinjetina u omjeru 3:2:1
2 manje kapule
150 g riže
4-5 režnjeva češnjaka
3 žličice soli
1 žličica papra
1 vezica peršina
Umak
500 ml passate Podravka
1/2 vezice peršina
2 žličice soli
malo papra
oko 1 litra fonda (juha od kostiju ili voda sa goveđom kockom)
Zaprška:
2 žlice brašna

Priprema

1.

Paprike operite, izdubite i očistite od sjemenki.

Na masti ili ulju popržite sitno rezanu kapulu, kad uvene, dodajte mljeveno meso. Dinstajte dok meso ne promijeni boju i stalno miješajte da ostane rastresito. Posolite, popaprite i dodajte rižu. Promiješajte meso i rižu 2 minute, pa sklonite s vatre. Probajte je li dovoljno slano.

Zatim dodajte sitno rezan peršin i češnjak i crvenu mljevenu papriku. Smjesu dobro izmiješajte i punite paprike. Nemojte natiskivati meso, ostavite prostora riži koja će nabubriti tijekom kuhanja.

Paprike zatvorite prvo tankim kolutićem krumpira pa rajčice.

Ako vam ostane nadjeva, a nemate paprika, stavite ga u umak.

2.

U velikoj posudi za kuhanje, na zagrijanom ulju popržite sitno rezanu kapulu. Kad uvene, ulijte passatu, posolite, popaprite i dodajte sitno rezan peršin.

Paprike složite u umak (obične uspravno, rog paprike polegnute), pa zalijte vrelim temeljcem ili vodom sa goveđom kockom da paprike skoro poplivaju. Stavite kuhati i kad voda uzavre, smanjite vatru, poklopite i kuhajte na lagano 45 minuta. Tada dodajte zapršku.

3.

Na malo ulja svijetlo popržite brašno, pa pomalo dodajite tekućine iz paprika dovoljno da se razrijedi zaprška. Stalno miješajte kako se ne bi stvorile grudice.

Ulijte zapršku u paprike, protresite posudu da se umak izmiješa i kuhajte još pola sata.

Ako je umak kiseo, dodajte malo šećera, ako je gust malo vode.

4.

Napomena:

....po želji, meso ne morate dinstati. Tada samo propržite kapulu i kad se ohladi, dodajte sa ostalim sastojcima u meso i punite paprike (tako su radile i moja mama i svekrva). To je isti nadjev  kao za sarme. Paprike kuhajte sat vremena pa dodajte zapršku i kuhajte još pola sata.

....između paprika možete staviti koju fetu pancete ili ostataka pršuta, ali nemojte presoliti umak.

....umjesto passate, možete koristiti kuhanu šalšu od poma. Tada u posudu složite paprike, ulijte šalšu i vodu i nakon sat vremena dodajte zapršku.

....ako punite zamrznute cijele paprike, onda ih očistite prije zamrzavanja, a punite čim izvadite iz zamrzivača, prije nego se odmrznu.

....kuhane paprike možete zamrznuti...dobro ohlađene spremite u posudu sa poklopcem pa u najlon vrećicu. Zamrznute izvadite preko noći u hladnjak, potom zagrijavajte na laganoj vatri. Protresite koji put posudu da ne prigore.

....paprike se ne miješaju, samo se koji put protrese posuda u kojoj se kuhaju.

....paprike se mogu pripremiti i u pećnici...napunjene paprike se slože u tepsiju sa poklopcem, preliju umakom, poklope i peku na 200°C oko 1,5 sat. Nakon sat vremena se doda zaprška.

5.

Moja preporuka:


Kombinirajte punjene paprike (obične) i japrak (nadjev umotan u list raštike). Okus je predivan, moja mama je uvijek tako radila, a i ja kad uspijem nabaviti raštiku.

Koriste se mladi listovi raštike, obare se u kipućoj vodi 2-3 minute, odmah potope u hladnu vodu, odrežu zadebljani dijelovi listova (korijen lista) pažljivo da ne popucaju jer su jako mekani i pune isto kao i listovi kupusa. Slažu se između paprika i kuha sve na isti način.

Na isti način kao punjene paprike, pravi se JAPRAK, s tim da se na dno posude za kuhanje složi par listova obarene raštike. Tu se mogu iskoristiti eventualno puknuti listovi.

Za japrak ne dinstam meso.

  • Punjene-paprike(2)
  • Ručak(2)
  • Glavno jelo*(2)
  • Lunch-is(1)
  • GL. JELA(1)
  • Punjena-paprika(1)
  • Filana-paprika(1)
  • Mljeveno meso(1)

39

I lijepo si ih napravila!

Volimo, odlične paprike!

Hvala ti puno 🙂

Ovako je ispalo drugima