Moj profil

Ajvar

16

Stigla nam je jesen, polako se počinje spremati  zimnica. Svaka kuća ima neke svoje načine spremanja ajvara, pa evo i naše verzije. :)

Stigla nam je jesen, polako se počinje spremati  zimnica. Svaka kuća ima neke svoje načine spremanja ajvara, pa evo i naše verzije. :)

Sastojci

30 kg paprika roga
4 ljute paprike (one dugačke žućkasto-zelene)
1,5 l ulja

Priprema

1.

Mi sav posao rasporedimo u tri dana, da se ne žuri; prvi kupovina, pranje i brisanje, drugi dan cvrljanje i treći kuvanje. Dakle, nakon što su patlidžan i paprike lijepo oprani i obrisani (ili samo obrisani čistom mokrom krpom) kreće cvrljanje, kako moji to zovu. To znači da se sve fino malo propeče na platini šporeta na drva, u našem slučaju starog, dobrog Smederevca. Onda se stavi u kese, zaveže i ostavi da prenoći da dobro odmekne.

2.

Treći dan skupite društvo i oljuštite paprike i patlidžan i izvadite sjemenke. Ni slučajno ih ne perite u vodi, izgube "ono nešto". Ova voda u koritu na slici služi za bacanje kožice i sjemenki, kao i za sapiranje ruku.

3.

Ovako izgleda očišćen patlidžan, a i to je količina patlidžana, a paprika ima još u drugim posudama.

4.

Onda se sve to samelje na mašini za mljevenje mesa. Između ostalog, sameljite i jedno 4 ljute paprike, možete i više ako baš volite ljuto.

5.

Sada u jednu veeliku šerpu sipajte oko litar ulja i naspite mljevene paprike i patlidžan. Slijedi oko 2 i po sata kuvanja uz neprekidno miješanje. Dobro se opremite, biće dosta prskanja. Do kraja kuvanja malo po malo naspite još pola litra ulja. U pola posla malo posolite, a pred kraj posolite koliko treba, tj. po vašem ukusu. Na ovoj slici je originalna boja kakva treba da bude, na ostalim izgleda malo crvenije zbog blica. :)

6.

Gotovo je kada je toliko gusto da ostavlja trag kada mješate i što bi moja baka rekla, "cvrči". Skinite sa šporeta i dobro promiješajte. Pripremite tegle tako što ćete ih (bez poklopca, naravno) staviti u rernu na 70°C da se ugriju, jer ne smije vruć ajvar u hladne tehle. Grijte ih u više tura i vadite dvije po dvije da se ne bi ohladile. Najlakše je sipati ajvar kroz lijevak da se ne bi napravio nered.

7.

Sve tegle dobro zatvorite i zamotajte u ćebe. Ostavite da tako prenoći. Nama je izašlo 18 tegli od ove količine paprika i patlidžana. :)

4

Hvala puno 🙂

Odlican recept i odlicno opisano (jos i u slikama...)super!

Hvala 🙂