Moj profil

Njoki od krumpira

70

mama

mama

Sastojci

1 kg brašnastog krumpira
1 žlica svinjske masti ili maslaca
1-2 jaja
250 g glatkog brašna, ili pola glatko-pola oštro
1 žličica soli

Priprema

1.

Prije nego krenete pripremati njoke, vrlo je bitno da odaberete pravu vrstu krumpira.
Za njoke je potrebno koristiti krumpir s visokim udjelom škroba (brašnasti krumpir) i nikako mladi krumpir. Škrob je bitan kod pripreme njoka jer će pire od krumpira sadržavati manje vode pa će trebati dodati manje brašna. Što je manja količina brašna dodata, to će njoki biti mekši i ukusniji.

2.

Koristite krumpire koji su prilično jednake veličine, jer ćete ih kuhati cijele.
Operite ih spužvicom i skuhajte u ljusci. Kuhane ogulite i još vruće protisnite kroz gnječilicu za krumpir "štrukapatatu". Kratko ohladite da iz krumpira ispari vrućina.
Njoki se prave od toplog krumpira kako bi krumpir pustio manje tekućine, a samim time upio manje brašna.

3.

U topao, zgnječeni krumpir dodajte sol i mast i miješajte da se mast otopi. Zatim dodajte razmućeno jaje i na kraju sve sjedinite sa brašnom. Brašno dodajite postepeno, jer ovisno o krumpiru trebat će ga više ili manje. Nemojte dugo mijesiti tijesto, što duže mijesite, krumpir više pušta vodu i upija više brašna, što rezultira gumenastim njokima.
Nemojte pustiti ni da tijesto dugo stoji jer će krumpir opet pustiti vodu, pa će tijesto biti ljepljivo.

4.

Tijesto istresite na obilno pobrašnjenu podlogu, podijelite na 4 jednaka dijela, pa svaki razvaljajte u kobasicu debljine oko 2 cm. Izrežite na komade dužine 3 cm i pospite brašnom (njoke možete ostaviti u ovom najjednostavnijem obliku). Svaki komad između pobrašnjenih dlanova oblikujte u kuglicu. Kuglice obilato pospite brašnom, pa svaku palcem lagano zarolajte na ribežu sa uzorkom. Ili ih oblikujte na dasci za njoke, ili na stražnjoj strani vilice. Njoki će s jedne strane imati udubljenje od palca, a karakterističan uzorak s druge strane. Pritom pazite da udubina nije previše otvorena.
Njoke pospite brašnom, pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da odstoje 15-20 minuta prije kuhanja.

5.

U širu dublju posudu stavite vodu i 2 žličice soli.
Kad voda uzavre kuhajte njoke u 2-3 dijela. Nakon određenog vremena drvenom kuhačom promiješajte po dnu zdjele, pažljivo da ne zgnječite njoke, kako biste provjerili da se njoki nisu zalijepili za dno. Kad isplivaju, kuhajte ih još pola minute, izvadite ih šupljikavom žlicom u cjediljku i isperite pod hladnom vodom. Stavite u zdjelu i prelijte s malo umaka s kojim ćete ih poslužiti. Protresite zdjelu da se njoki oblože umakom.

6.

Ako njoke nećete odmah koristiti, polijte ih uljem, protresite u zdjeli, poklopite i spremite u hladnjak.
Ugrijte ih tako da ih ubacite u kipuću slanu vodu i kad isplivaju, odmah procijedite.
Ako ćete njoke zamrzavati, stavite ih sirove  na pobrašnjenu tacnu, pokrijte prozirnom folijom i zamrznite. Čim se stvrdnu, prebacite ih u vrećicu za zamrzavanje i spremite u zamrzivač. Prije upotrebe ih ne trebate odmrzavati, već ih smrznute ubacite u ključalu slanu vodu i kad isplivaju, kuhajte još pola minute pa procijedite.

  • Prilozi(2)
  • Njoki(2)
  • Lilest-mama(1)
  • Mama-s(1)
  • Pasta-njoki(1)
  • Mama-m(1)
  • Noodles(1)

14

👍

Ja danas trazila recept za njoke ,,,a vidi ti dobrog recepta ...LP

Hvala tebi, draga  ♥️