Moj profil

Stollen

36

.

.

Sastojci

400 g brašna
1 vrećica suhog kvasca
1/2 žličice soli
1/4 žličice mljevenog kardamoma
1/4 žličice cimeta u prahu
1/4 žličice klinčića u prahu
1/4 žličice ribanog muškatnog oraščića
1/2 žličice ekstrakta badema
1 1/2 žličica ekstrakta vanilije
60 g tamnih grožđica
60 g zlatnih grožđica
50 g kandirane narančine korice na kockice
50 g kandirane limunove korice na kockice
50 g sitno rezanih badema bez kože
300 g marcipana
Za premazivanje

Priprema

1.

U velikoj zdjeli pomiješajte brašno s kvascem i začinima, začini će se bolje rasporediti kroz suhe sastojke. Napravite udubljenje u koje stavite jaja, šećer, sol, ekstrakt badema i vanilije. Prvo sve sastojke u udubljenju izmiješajte žlicom pa pomalo spajajte sa brašnom i sa toplim mlijekom te zamijesite glatko tijesto. Onda dodajite maslac rezan na komadiće, svaki komadić dobro umijesite u tijesto, pa dodajte sljedeći i tako dok se sav ne utroši.

Tijesto mijesite rukama sve dotle dok se ne prestane lijepiti za posudu i bude kompaktno.

Oblikujte ga i ostavite u zdjeli sa poklopcem ili posudu pokrijte prozirnom folijom. Posudu dodatno utoplite stoljnjakom ili krpom. Neka se tijesto diže na toplom dok se ne udvostruči, najmanje 2 sata, jer je ovo teško tijesto i treba mu više vremena.

2.

Grožđice, kandiranu koricu naranče i limuna, sjeckane bademe i marelice izmiješajte.

Grožđice prethodno namočite u vrelu vodu par minuta, dobro ocijedite i posušite, tako bolje omekšaju.

3.

Kad je tijesto naraslo, dodajte mu pripremljeno voće...

4.

...i dobro umijesite u tijesto.

5.

Na radnu površinu stavite stoljnjak dva puta presavijen, na njega komad papira za pečenje i pospite brašnom. Ovako vam papir neće šetati po podlozi. Na njemu razvaljajte tijesto ovalnog oblika, duljine 40 cm, širine 25-30 cm.

Ovo je veliki Stollen, a možete praviti 2 manja.

Rub jedne duže strane tijesta, širine otprilike 8 cm, treba biti deblji od ostalog dijela tijesta. Uz dužu stranu suprotnu debljoj strani, 10 cm od ruba, naslonite valjak za tijesto, pa ga utisnite tako da napravi otisak u tijestu.

Na radnoj površini valjajući dlanovima, oblikujte marcipan u usku kobasicu dužine tijesta, pa tu kobasicu stavite u udubljenje u tijestu.

6.

Zarolajte tijesto počev od strane sa marcipanom sve do onog zadebljanog dijela tijesta, do-ne preko zadebljanog ruba. Taj dio ostavite da viri, još ga malo i stisnite uz tijesto.

7.

Na lim stavite papir za pečenje, pa prebacite tijesto skupa sa papirom za pečenje (neka ispod budu 2 sloja papira), pokrijte prozirnom folijom i ostavite na toplom još 1 sat da raste.

Stollen stavite tako da obla strana tijesta bude uz jedan rub lima, da se tijesto što manje širi prilikom pečenja (lim neka bude dublji i strana uz koju leži Stollen obložena papirom da se tijesto ne zalijepi).

Onda stavite u pećnicu zagrijanu na 180°C i pecite 50-60 minuta, ovisno o pećnici. Nakon 30 minuta pokrijte papirom za pečenje, a lim okrenite da ona strana što je bila do vrata ide unutra.

8.

Pečen Stollen odmah premazujte otopljenim maslacem dok se maslac ne utroši, pa obilno pospite šećerom u prahu. Pažljivo prebacite na rešetku i neka se hladi.

9.

Ohlađen Stollen, umotan u prozirnu foliju, može dugo trajati na hladnom mjestu, ali ne u hladnjaku.

  • Stollen(3)
  • Kolaci-bozik(1)
  • Kolaci-marcipan(1)
  • Božić(1)
  • Kolači(1)
  • MARCIPAN(1)

11

Onda znači da je bio dobar, hehe. Hvala na isprobavanju i lijepim slikama. Pozz !!!

odličan je, za par sati je nestalo, evo i sličice 👍

Pravila sam 2 velika, baš smo se izguštali...

Ovako je ispalo drugima