Moj profil

Snježne loptice

62

Prelijepe, prhke i nježne, pune finih aroma limuna i orašastih plodova, ove loptice će vam se topiti u ustima kao da su zaista od snijega! Probajte ih što prije, obećavam da nećete zažaliti! Eva, sve znaš... :*

Prelijepe, prhke i nježne, pune finih aroma limuna i orašastih plodova, ove loptice će vam se topiti u ustima kao da su zaista od snijega! Probajte ih što prije, obećavam da nećete zažaliti! Eva, sve znaš... :*

Sastojci

100 g maslaca (ili 80 g masti)
150 g brašna
sok i korica jednog većeg limuna
25 g krupno mljevenih lješnjaka
25 g krupno mljevenih badema

Priprema

1.

Omekšali maslac (ili mast) dobro izradite sa 75 g šećera u prahu u glatku pastu, dodajte brašno, ribanu koricu limuna i sok jednog limuna pa sve povežite, na kraju umiješajte krupno mljevene lješnjake i bademe pa umijesite glatko tijesto.

Ako je potrebno dodajte malo mlijeka da se tijesto fino poveže.

Umotajte u prozirnu foliju ili stavite u vrećicu za zamrzavanje pa tijesto ostavite u zamrzivaču oko pola sata ili u hladnjaku preko noći.

2.

Od hladnog tijesta oblikujte loptice veličine lješnjaka (mislim na lješnjak u ljusci ;)) i slažite ih s malim razmakom u pripremljen lim obložen papirom za pečenje.

Lim s lopticama ponovno ostavite na hladnom dok vam se pećnica zagrijava.

3.

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva pa pecite loptice 12 - 15 minuta, ili dok fino ne porumene. Preporučam da ih pečete 10 minuta klasično a onda zadnjih 2 - 5 min sa uključenim samo gornjim grijačem pećnice, tako će dobiti fino rumenu boju i s gornje strane i ravnomjerno se speći i unutra.

Preostalih 75 g šećera u prahu stavite u tanjur pa vruće loptice obilato uvaljajte u njega, da izgledaju kao da su od snijega.

Pustite da se ohlade i uživajte u njihovom savršenom okusu! :)

4.

Ako ne volite kiselkasti okus limuna koji je u ovim keksićima vrlo izražen koristite ribanu koricu i iscijeđen sok od pola veće naranče. :)

Posluživanje

Poslužite uz kavu, čaj, toplu čokoladu ili bilo koji drugi, vama omiljen napitak! :)

Mene su loptice toliko oduševile, kao ni jedan drugi keksić koji sam skoro probala, pa vam preporučam praviti odmah barem duplu mjeru, ako ne i višestruku. ;)

Margarin se u ovom receptu ne preporuča za upotrebu jer im maslac (odnosno mast) daje tu posebnu prhkost i aromu, a vi uradite po svojoj volji! :)

Mogu jako dugo stajati a možete ih spakirati u celofan, kutijice ili staklenke i pokloniti dragim ljudima kao slatki božićni poklon! :)

  • Keksi(2)
  • Bozic-dolazi(1)
  • Biscuits-is(1)
  • Suvi kolači(1)
  • Snjezne-loptice(1)
  • Ljesnjak-badem(1)
  • Limun(1)
  • Bozicni-keksi(1)
  • Sitni kolači(1)

19

Slažem se, stvarno fantazija! 😉

Obožavam koštunjavo u keksićima 😋i još kad mirišu na limun, fantazija! 😁

Hvala Vonzi! 😁

Ovako je ispalo drugima