Moj profil

Rolat sa bananicama

28

Rolat sa bananicama, samo je još jedna od novogodišnjih klasika. Lagani rolat sa čokoladom ili bez, dekorativan je i veoma ukusan.

Rolat sa bananicama, samo je još jedna od novogodišnjih klasika. Lagani rolat sa čokoladom ili bez, dekorativan je i veoma ukusan.

Sastojci

2 kore oblandi
200 ml mlijeka
250 g margarina
200 g šećera
100 g kokosa
8 krem bananica
2 kašike ruma

Priprema

1.

Najvažniji je prvi korak – veću kuhinjsku krpu skvasite, iscijedite i stavite na poslužavaonik. Na nju stavite jedu oblandu. Obično je oblanda veličine polovine krpe, tako da je možete pokriti drugom polovinom. Na sve stavite novu oblandu pa i nju pokrijte mokrom krpom. Bitno je da se dva lista oblandi nalaze između mokrih krpa kako bi se navlažile i postale savitljive.

2.

E sad možemo spremati fil. Stavite mlijeko i šećer da prokuvaju, pa u dobijeni sirup dodajte margarin i sklonjeno sa vatre miješajte dok se margarin rastopi. Slično kao za bajadere.

3.

U toplo dodajte mljeveni keks,  kokos i rum, pa ostavite fil  da se prohladi.

4.

Mlak fil premažite preko jedne kore , počevši od duže strane, ali ostavite zadnjih 2-3 cm (uz drugu dužu stranu nenamazanim). Na početni dio stavite bananice, obično ih je 4 taman koliko treba, pa polako zarolajte. Rolanjem će se dio fila pomaći i popuniće onaj nenamazani dio. Malo stisnite rukama rolat i ostavite ga da se stegne.

5.

S obzirom da je ovo mjera za dva rolata, jedan možete premazati i čokoladnom glazurom, tako će biti dekorativniji na poslužaoniku. Za glazuru je dovoljno rastopiti 2 reda čokolade sa dvije kašike ulja na laganoj vatri pa time premazati rolat.

  • Kolaci-nepeceni-sitni(1)
  • Krem-bananice(1)
  • Rolat-sa-bananicama(1)
  • Sitni kolači(1)
  • Vizitarski-kolaci(1)

2

Hvala anna24

Super. I odlicno objasnjeno.