Moj profil

Mak pita

60 minuta
116

Nama se jako svidjela ova pita, iako nitko od nas nije neki ljubitelj maka.

Nama se jako svidjela ova pita, iako nitko od nas nije neki ljubitelj maka.

Sastojci

za
Kore
200gr milerama
60gr žumanjca (cca3 kom)+ 7 dag šećera
15dag maslaca
Krema
100gr šećera
1 žličica limunove korice
250gr maslaca
Glazura
3 žlice bijele čokolade u prahu
6 žlica vruće vode

Priprema

1.

Žumanjca malo istucite s šećerom, tek toliko da se sve skupa poveže.Umiksajte maslac u žumanjca i šećer. Sad dodajte sve ostale sastojke, pa zamijesite tijesto dok vam se sve skupa fino ne poveže i ne dobijete glatko tijesto koje se ne lijepi za zdjelu. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i spremite u hladnjak na sat vremena.

2.

Dok se tijesto hladi, pripremite kremu. Od ukupne količine mlijeka odvojite 2dcl i u njemu razmutite brašno. Ostalo mlijeko s šećerom stavite da vam zakuha. U zakuhano dodajte razmućeno brašno. Kuhajte stalno mješajući dok vam se ne zgusne. U vruću kremu dodajte čokoladu i koricu limuna. Kremu pokrijte s prozirnom folijom, pa ostavite na sobnoj temperaturi da vam se prohladi. Maslac dobro izradite, pa ga dodajte u mlaku kremu.

3.

Pećnicu zagrijte na 180°C. Tijesto podijelite na 4 dijela. Svaki razvaljajte na papiru za pečenje na veličinu vašeg pleha. Ja sam valjala na veličinu crnog pleha od pećnice. Pecite svaku koricu nekih 6 minuta. Ohladite korice.

4.

Kad su korice i krema hladne, krenite s filovanjem. Svaku koricu premažite s kremom. Zadnju koricu ne mažite. Na zadnju koricu možete staviti glazuru od bijele čokolade ili ako imate bijelu čokoladu u prahu napravite glazuru po ovom receptu. Pitu dobro ohladite i guštajte.

5.

Za glazuru izmješajte čokladu u prahu, šećer i vruću vodu. Stavite na laganu vatru, pa kuhajte uz stalno miješanje dok vam se ne zgusne. Prelijte preko kolača i ostavite da vam se stisne.

  • Mak(12)
  • Kolaci-mak(2)
  • Kore(1)
  • Probati(1)
  • Pita-slatka(1)
  • Kolaci-sa-makom(1)
  • Rrrr(1)
  • Pita(1)
  • Pite slatke(1)

17

Koliko šećera za kore? Ne piše...

Hvala

Stvarno jedna divna, divna pita! Kremasta, kore se opustile i baš se osjeti mak, jako mi se svidjela, odličan recept! Hvala i sretan Božić!👋

Odlična pita, ja obožavam mak, sigurno je odlična. 🙂

Ovako je ispalo drugima